El hombre en el Maillot Rojo

By |donderdag 27 augustus 2015|

Eergisteren twitterde hij nog: The final climb was so steep, it was more to the likes of the smaller guys.

Hoewel de laatste 600 meter na een bocht toch nog 4% bergop liep, pakte Tom ‘not one of the smaller guys’ Dumoulin gisteren toch het rood. Dat hoorde hij pas via zijn oortje toen hij al onderweg naar de bus was. “Ik heb het idee dat de huldiging door mij nogal wat vertraging heeft opgelopen,” lachte de Maastrichtenaar tijdens het flash-interview op Eurosport. Hij nam verrast de rode trui na de vijfde etappe over van de Colombiaan Esteban Chaves. Dumoulin finishte in de rit over 167 kilometer van Rota naar Alcalá de Guadaira als vijftiende. Door een breuk in het peloton verspeelde Chaves zijn 6 tellen op Dumoulin. Over onverwachte wending gesproken.

Dumoulin is de eerste Nederlander sinds Bauke Mollema (28 augustus 2011) die in één van de drie grote rondes de leiding neemt. De toenmalig Rabobank-renner greep destijds in de Vuelta de leiderstrui, maar droeg het rood slechts één dag.

Wat een leuke ontwikkeling in deze toch al zo mooie Vuelta! En wat een nog veel leukere gevolgen kan dit hebben. Nederlandse wielerfans worden snel gek als er een Nederlander de truidrager in een ronde is of op een andere manier ergens de beste/heel leuk/goed/origineel in is.

ik ben een dumoulistOp Facebook zag ik al wat leuks voorbijkomen: een roodgemaakt geel Ik ben een Dumoulist T-shirt. En ‘rood is het nieuwe geel‘. Weet je nog: Tom onder de Dom, hij zou de gele trui pakken in de proloog van de Tour de France. Toen dat niet lukte zou hij dat de volgende dag doen op de Neeltje Jans. Hoe het verder ging, daarover zwijgen wij liever.

Nu kunnen we alsnog los. De eerste rode merchandise staat vandaag vast al bij zijn eigen bakkertje in Maastricht in de etalage: rode TOM-poucen. Vandaag en morgen liggen de eindstrepen weer bergop: too steep for big guy TomTom. Maar zijn fan zijn kan altijd. Ik kijk vanavond onder het genot van een Molenburger, met extra veel TOM-atenketchup.

Dé Hogeweg

Dé Hogeweg

Dé Hogeweg is redacteur en sportliefhebber: wielrennen, schaatsen, hardlopen en honkbal. Ze groeide op met de Ronde van Bunnik. Latere geliefde fietstochten waren Rondje IJsselmeer, de Fietselfstedentocht (inclusief kruisje na de passage van de Bonkevaart), Ring of Kerry en Rondje Mauritius. Logeerde toevallig in het BMC rennershotel toen de Tour in Rotterdam startte. Grote voorliefde voor buitenbeentjes in het peloton.
Dé Hogeweg

Latest posts by Dé Hogeweg (see all)

Related Post

2 Comments

  1. svanhaaster 27/08/2015 at 18:12 - Reply

    Ach ja, die ‘wielergekke’ Nederlanders, die inderdaad weglopen met iedereen die (even) ergens de beste in is, om vervolgens in de volgende jaren de Vuelta compleet te vergeten zolang Nederlands succes uitblijft… En dat terwijl de Vuelta juist zo leuk is: https://fietsformule.wordpress.com/2015/08/18/weg-met-de-tour/

  2. A.van Erkel 28/08/2015 at 23:16 - Reply

    Top artikeltje van redacteur Dé Hogeweg! Liefst wat meer en vaker!!

Geef een reactie