Lucien van Impe is de laatste Belgische Tour de France winnaar (1976) en zes maal bergkoning van de Ronde van Frankrijk. Niemand kon hem op de fiets zo veel pijn doen als de Spaanse klimmer José Manuel Fuente, twee maal winnaar van de Vuelta (1972 en 1974). Als in 2003 Lucien wordt gebeld om met Fuente te gaan eten in Geraardsbergen, gaat de Vlaamse wielerheld graag in op dit aanbod. Hij wil zijn concurrent nog eens zien…. maar Fuente is dan al zeven jaar dood en dat maakt hem extra nieuwsgierig.

Van Impe gaat eten met Fuente – in restaurant Belle-Vue. Tijdens het diner raakt de Belg ervan overtuigd met Fuente van doen te hebben. Het etentje wordt vastgelegd en de foto komt in het lokale krantje te staan. De ontmoeting is even het wielernieuws van de dag in Nederland en België. Het rumoer verstomt en van Fuente is sindsdien niets meer vernomen in het openbaar. Een paar jaar geleden wordt de aparte ontmoeting weer opgerakeld door de voormalige Vlaamse bergkoning. Hij vertelt het verhaal aan zijn biograaf Filip Osselaer (o.a. bekend als auteur van Het is Koers). Die wordt door het verhaal ‘gebeten’ , gaat op zoek naar de waarheid en neemt contact op met Audiocollectief Schik. Dat zijn de zeer succesvolle jongedames Nele Eeckhout, Siona Houthuys en Mirke Kist. Twee Belgen en één Nederlander die zich alle drie bezighouden met theater, schrijven en radiomaken.  Ze maakten in 2017 onder andere de podcast BOB, die tijdens de Dutch Podcast Awards uitgeroepen tot de beste podcast van dat jaar.

De dames zien in de ontmoeting van de twee coureurs een prachtig gegeven voor een nieuwe podcast, vol mystiek, heldenverhalen en verrassingen. Maar er is één groot probleem, vertelden de dames zaterdagavond 6 juli tijdens de avant-première van de eerste aflevering in het Zuiderpershuis te Antwerpen: “We hadden met wielrennen zo goed als niets.” Dat blijkttijdens de première als je Mirke in het huis van Lucien hoort kennismaken met de wielrenner en vraagt ‘wat is eigenlijk een bolletjestrui?’

Sindsdien is er veel veranderd. En – wat belangrijker is – de dames hebben na o.a. twee reizen naar Spanje alle antwoorden binnen – al weten ze nog niet hoe de podcast gaat eindigen. Maandag 8 juli is de uitzending van de eerste aflevering. Die is in ieder geval informatief, hilarisch en lekker snel geknipt, bleek tijdens de première. Niet bepaald journalistiek verhaald maar meer beschouwend gebracht met grappige wendingen. Eigenlijk een verademing bij al die andere o zo serieuze wielerpodcasts. Het wordt een podcast van totaal  zes afleveringen. De dames zijn geoefende interviewers en doordat ze niet geremd zijn door verafgoding en bovenmatige interesse, komen ze dingen te weten die geen andere journalist uit wielrenners heeft weten te peuren.

Langs Noord-Spaanse bergflanken en Vlaamse wielercafés komen de dames terecht in een wereld van oude helden, onbetrouwbare bronnen en gestoorde geesten. Ze komen steeds dichter bij de waarheid, maar hoe het afloopt laten de dames logisch tijdens de presentatie in het midden. “Het leven is ook niet altijd een plot. En wat is een spectaculaire uitkomst van ons onderzoek?”

Hoofdrolspeler Lucien van Impe was zaterdagavond tijdens de presentatie niet aanwezig. Als laatste Belgische Tourwinnaar kon hij niet gemist worden tijdens het begin van de Ronde in Brussel. Nele, Siona en Mirke stuurden hem tijdens de presentatie een live videoboodschap. Daarin vroegen ze aan het publiek hoe de podcast zal aflopen. Bijna de gehele uitverkochtee zaal was ervan overtuigd dat Fuente nog leeft. Over zes weken weten ze het…

 

El Tarangu – de bijnaam van Fuente – is een serie van AudioCollectief SCHIK en een coproductie van de VPRO, NPO Radio 1, Sporza en OpenVRT. De serie is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds, het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en het Fonds Pascal Decroos.

De zesdelige podcast El Tarangu is vanaf maandag 8 juli wekelijks te beluisteren via vpro.nl, Apple Podcasts en Stitcher. Voor meer informatie zie: vpro.nl/eltarangu

Het boek van Filip Osselaer, De man die doodging (vervolgens mosselen bestelde, de rekening vroeg en verdween), verschijnt op zaterdag 13 juli

 

Tie Schellekens