En biljarten kon-ie ook al niet

By |woensdag 30 november 2011|

Populair? Nee, Joop Zoetemelk was een pispaaltje. In Vlaanderen welteverstaan. Waarom kwam Zoetemelk nooit op kop? Bleef hij altijd maar in dat wiel van Eddy Merckx zitten? Zoetemelk is een wieltjesplakker die van het werk van Merckx profiteerde, luidde het Belgische antwoord. Het woord wieltjesplakker (ook wel wieltjeszuiger) is zo’n beetje uitgevonden door Merckx-supporters die Joop erom uitjouwden. Grappen kwamen er natuurlijk ook.

‘Waarom ziet Zoetemelk zo bleek?
Omdat hij altijd in de schaduw van Merckx rijdt.’

De hetze beperkte zich niet tot de periode Merckx.  Toen Lucien van Impe in 1976 de Tour won, wist zanger Juul Kabas maar al te goed waarom niet Zoetemelk maar zijn landgenoot aan het langste eind trok.

Voor aan de kop te rijden
Was Joop Zoetemelk te lui
en door dat wieltjes zuigen
heeft Lucien de gele trui

Een wieltjeszuiger zal Zoetemelk voor Vlamingen altijd blijven. Zo’n acht jaar na het eind van zijn carrière krijgt hij bijvoorbeeld een rol toebedeeld in ‘Het Kostbare Kader’, inderdaad een Suske en Wiske.  Eén van de getekende wielrenners heet Joop Zuremelk, die ook hier wieltjeszuiger wordt genoemd. In het album wordt hij er van beschuldigd zich met een magneet op sleeptouw te hebben laten nemen. Joop Zoutemelk bestaat overigens ook, in een dropreclame uit 1987. En zonder negatieve bijklank. Toch?

Weer even terug naar zanger Kabas, die het wieltjes zuigen aan zuinigheid moet hebben gelinkt. Zoals Nederlanders grapten (grappen?) over domme Belgen, hadden (hebben) de Vlamingen het namelijk altijd over die zuinige Hollanders. Zo ook Kabas, op de B-kant van zijn singeltje.

Zeg, waarom kon Zoetemelk niet volgen?
Omdat Van Impe een frank had laten vallen,
En Zoetemelk is afgestapt om ‘m op te rapen.

Zoetemelk zuinig? Ja, dat was (is?) ie eigenlijk wel. Zuinig op zijn lichaam (‘De Tour win je in bed’). Zuinig met woorden (‘Pfff’) , en vooral zuinig met grootspraak (‘Parijs is nog ver’) . Natuurlijk, in Nederland wordt er, onder andere door zangduo Ad en Karin, ook gejuicht voor ‘onze Jopie’. Maar zijn vaak onhandige en verlegen optreden naast de fiets maakt van Zoetemelk  toch ook een beetje een antiheld die ‘altijd’ maar tweede werd.  Als je op Twitter zoekt naar ‘Zoetemelk’ gaat een gevonden tweet al gauw over iemand die tot zijn teleurstelling alweer op een tweede plek is geëindigd.

@JoepGielens: @RadioMad2000 De Joop Zoetemelk van de popquiz! ;-) Ach, 2e is ook een hele prestatie

Van het etiket ‘Eeuwige tweede’ komt Zoetemelk niet meer af. Zijn 198 profzeges ten spijt.
Met dank ook aan een act waarin cabaretier Herman Finkers zogenaamde nieuwsberichten voorleest.

Biljarten
In Parijs werd het wereldkampioenschap tien over rood gehouden. De Nederlander Hennie Jansen werd voor de zesde achtereenvolgende keer tweede, wat dat betreft begint hij al aardig op Joop Zoetemelk te lijken: die kon ook niet biljarten

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

Geef een reactie