En de eieren en taarten vliegen door de keuken…

By |vrijdag 8 januari 2016|

Karstens vleesmeesterscDat hij niet altijd binnen de lijntjes kleurt, mag als bekend worden verondersteld. Als renner is Gerben Karstens  vooral ook een geinponem. Een gangmaker. Als het maar even kan, zet hij de boel op stelten. Bekend is het verhaal over een rit waarin hij demarreert, zich achter een huis verstopt, waarna hij doodleuk in het laatste wiel van het op hem jagende peloton gaat zitten.

Begin 1980, De Karst is inmiddels 38 jaar, is het weer eens raak. Na afloop van de een-na-laatste avond van de Rotterdamse Zesdaagse gooien renners in de keuken van Sportpaleis Ahoy’ met eieren en taarten gegooid. In het rennersverblijf worden vervolgens de vuilnisbakken omgekieperd en gaan Karstens en co aan de haal met een brandslang.

Op de deelnemerslijst van de zesdaagse staan onder andere de namen Raas, Knetemann, Priem, Van den Hoek, Leo van Vliet, Zoetemelk, Danny Clark en Willy Debosscher. Laatstgenoemde is qua grappenmakerij zo’n beetje de Vlaamse evenknie van Karstens. Als het om het incident in keuken en rennersverblijf gaat, haalt geen van de genoemde renners de krant.

Karstens wel, hij wordt door wedstrijdorganisator Peter Post uit de wedstrijd gezet. Met dank aan zijn reputatie als grappenmaker en gangmaker. ‘Ik kan mooi boeten voor iets waar andere coureurs zich ook schuldig aan hebben gemaakt’, klaagt Karstens tegenover een verslaggever van het Het Vrije Volk. ‘Ik ben al die jaren wel goed geweest voor stuntjes in de piste. Hoe gekker, hoe mooier. Als het publiek maar kon lachen. Nu ze je niet meer nodig hebben, krijg je een trap onder je kont’, concludeert de renner die bijna toe is aan zijn wielerpensioen.

Post en zijn assistent Peter Bonthuis maken duidelijk dat De Karst ook deze keer de gangmaker was, maar dat ze bij hun besluit niet over één nacht ijs zijn gegaan. Post: ‘We moesten een voorbeeld stellen. Ik kan tenslotte niet alle twintig coureurs uit de strijd halen’, vindt de wedstrijdorganisatie die het gedrag niet te tolereren vindt. ’We zijn hier te gast en dan heeft iedereen zich behoorlijk te gedragen.’

Karstens uit Zesdaagse 1980 - het Vrije Volk 23-1-1980

Bronnen: Wielerrevue, Wielersport, Het Vrije Volk

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

One Comment

  1. Vincent 08/01/2016 at 15:11 - Reply

    Karstens (38) reageert net zo verongelijkt als een jochie van 11.

Geef een reactie