De vijfde etappe stuurt de renners door de heuvels van de Elzas. De mooiste streek van Frankrijk, waar ook nog eens de lekkerste witte wijnen worden verbouwd. Over de Route du Vin rijdt het peloton vandaag langs de prachtige dorpjes Riquewihr, Ribeauville en Eguisheim. Stuk voor stuk de moeite waard, maar ga als het even kan beter in het laagseizoen.

Dit is ook de geboortestreek van Roger Hassenforder, een coureur die goed in de rubriek ‘Vergeten Wielrenners’ zou passen. In totaal won Hassenforder acht Touretappes en droeg hij vier dagen de gele trui. Het meest memorabel waren ongetwijfeld zijn twee overwinningen in 1955 en 1957 voor eigen publiek in Colmar, finishplaats van vandaag.

Eigenlijk wilde Roger Hassenforder circusartiest worden. Wielrenner werd hij maar per toeval, toen hij voor de grap aan een lokale baanwedstrijd deelnam en prompt het snelste rondje noteerde. Zijn voorliefde voor het circus en zijn reputatie als practical joker leverde hem al gauw de bijnaam ‘de Clown’ op.

Hassenforder vond fietsen niet bijzonder leuk, maar je kon er redelijk geld mee verdienen (in ieder geval beter dan bij het circus) en omdat hij zo verschrikkelijk veel talent had, hoefde hij er niet te hard zijn best voor te doen. Volgens de Clown zelf had hij Herculesachtige krachten en konden zelfs Fausto Coppi en Rik van Steenbergen niet volgen als hij op het vlakke aanzette. Toen een journalist hem ooit vroeg naar de legendarische Louison Bobet, verklaarde Hassenforder dat hij in elk been het talent van één Bobet had.

Dat talent leverde hem in 1953 op de piste van Caen de gele trui op. Voor een met stomheid geslagen menigte van fans en journalisten reed hij een ereronde met zijn billen op het stuur en zijn handen op het zadel. “Een burlesk en ontroerend spektakel” schreef L’Equipe. Voor even was Roger Hassenforder toch de ster van het circus.

Na zijn wielercarrière opende Hassenforder een restaurant in Kaysersberg, dat erg populair werd bij prof- en amateurrenners. Chez Roger Hassenforder bestaat nog steeds. Naast heerlijke wijnen kan je je er tegoed doen aan klassieke Elzasser gerechten als choucroute Royale, Baeckeoffe en cocq au riesling. Het peloton raast er morgen op weg naar Colmar voorbij. Laten we hopen dat Hassenforder, die inmiddels 89 jaar oud is, nog even komt kijken, want met de Clown langs het parcours kan het nooit saai worden.

Maarten Meijsen

Maarten Meijsen (1985) is geboren, opgegroeid en woonachtig in de omgeving van Rotterdam. Voor het eerst bevangen door het wielervirus op vakantie in Denemarken tijdens de Tour van 1996, die gewonnen werd door Bjarne Riis. Sindsdien nooit meer genezen. Hij volgt praktisch alle koersen die op TV of internet te vinden zijn. Toch houdt de Tour altijd een speciaal plekje in zijn hart en daarom is hij een aantal jaren geleden begonnen met het schrijven van een dagelijkse column tijdens de Ronde van Frankrijk. Eerst alleen in de WhatsApp-groep van wielerminnende vrienden, maar langzamerhand voor een steeds groter publiek.