Frank Heinens hoogst geheime, jaarlijks terugkerende en onontbeerlijke Tourotototips Editie 2015

By |dinsdag 30 juni 2015|

Nog een paar seconden, beste lezer, nog een paar seconden en dan barst het, in ons eigenste Utrecht, weer los: het grote Tourtototipscircus. Al weken, maanden zinderen de straten van de stad al van de spanning, een heel land heeft last van Tourotototipskoorts: zit Froome erbij, hoeveel sprinters neemt hij op in zijn ploegje en wat doet de Meester Zelve met Tony Martin?

Hier zijn ze dan, speciaal voor u: Frank Heinens Hoogst Geheime, Jaarlijks Terugkerende en Onontbeerlijke Tourtototips, speciaal voor u geselecteerd door de winnaar van het Wieler Revue Tourspel 2008. Succesgarantie.

Komen ze.
Klaar?
Nee, wacht.
Eerst een korte toelichting.

Chris FroomeDe tips die zo volgen zijn geen tips waarmee u de Tourtoto zult winnen. Net als in de koers draait het in de Tourpool namelijk niet om winnen, maar om spektakel, om een fraai kijkspel. De Tourtoto is een vergaarbak aan verhalen en deze tips dienen om u het mooiste verhaal te laten vertellen. Als u wilt winnen – maar waarom zou u een oud wielerboek willen winnen, of een petje; die kunt u best zelf kopen – doet u gewoon als alle andere Nederlanders en Vlamingen en stelt u Cavendish, Kristoff, Nibali, Contador, Quintana, Martin, Valverde, Greipel, Froome en Sagan op.

Maar nogmaals: het gaat niet om de winst, het gaat om het spel. Iedereen speelt spelletjes op z’n eigen wijze.

Vandaar: bedenk welke soort mens u bent en stem daar uw ideale Tourploeg op af.

Bent u iemand die dol is op tweede kansen? Werkt u bijvoorbeeld in de reclassering of met moeilijk opvoedbare jongeren? Dan is een ploeg met Valverde, Contador, Paolini, Hesjedal, Rogers, Giampaolo Caruso, Basso en Kreuziger zeker iets voor u.

Bent u een kortetermijndenker? Plant u nooit goed vooruit en slaagt u er ook niet in om uw werk goed over een langere periode te verdelen? Denkt u dan eens aan een Proloogploeg, met Dumoulin, Martin, Cancellara, Dennis, Kwiatkowski, Brandle, Malori, Van Emden en Thomas.

Gelooft u dat al het goede van ver komt? Zit u liever tien uur in het vliegtuig dan een uur in de trein? Denkt u dan eens aan Michael Matthews uit Australie, Eduardo Sepulveda uit Argentinie, Merhawi Kudus uit Eritrea en Julian Arredondo uit Colombia.

En dan tot slot: nog wat losse tips, voor De Gokker (iedereen denkt van zichzelf dat hij een gokker is of vindt het tijd eindelijk eens een gokker te worden. Deze tips zijn dus in feite voor iedereen).

  • Greg van Avermaet: altijd een tip waard, al was het maar om z’n naam nog eens uit te spreken. Gegarandeerde rits ereplaatsen, altijd goed voor een handvol punten als je er niet meer op rekent en – laten we bidden – drie etappezeges. Verlost van de schaduw van Gilbert, maar Greg weet altijd wel weer een andere schaduw te vinden om uit tevoorschijn te komen.
  • Rein Taaramae: knecht van Nibali en dus bijna uitgesloten van eigen ereplaatsen. Desalniettemin zou het voor Rein en zijn familie veel betekenen als u hem in uw ploeg zou willen opnemen.
  • De complete ploeg Bora Argon: het klinkt als een staalbedrijf in de buurt van IJmuiden, maar het blijkt een Duitse wielerploeg die om onnaspeurbare redenen dit jaar een wildcard heeft gekregen. Je zou Bora Argon het Dordrecht ’90 van deze Tour kunnen noemen, maar waarom zou je? De kopman van Bora Argon heet Dominik Nerz, hij is van plan Top-10 te gaan rijden. Dat kan, het hangt er alleen vanaf waar je begint met tellen.
  • Tim Wellens. Onovertroffen in de betere chasse patate: indrukwekkend aanvallen maar nooit echt in de buurt van de zege komen. Als de finish een paar keer op onverwachte plekken in het parkoers getrokken wordt – dus niet aan het eind van de rit, zoals gebruikelijk – dan gaat Tim Wellens een hoop punten scoren.
  • Louis Meintjes: klimmer met de leukste naam. Reed in de Dauphine een stuk beter dan andere Hollandse namen als Mollema en Kelderman, maar zoals het Zuid-Afrikaanse spreekwoord luidt: top-tien in de Daufien is goed voor de Frankrijkronde misschien.
  • Jens Keukeleire. Niemand spreekt over Jens Keukeleire. Dat heeft zo z’n redenen, maar als hij toevallig twee ritten wint, kunt u zomaar de nieuwe Tourtotogoeroe met Onmisbare Tourtototips worden. Dat heeft Jens Keukeleire dan weer voor op iemand als Cavendish.
  • Tot slot: Michal Kwiatkowski. Wint gewoon twee etappes.

Frank Heinen

Frank Heinen (1985). Neerlandicus. Schrijft voor: HP/De Tijd, De Muur, Hard Gras, 8weekly, Spits, de Volkskrant, Hetiskoers, Nieuwe Revu, nrc.next en wie maar wil. Won: Hard Gras Prijs 2009. Auteur van 'Uit Koers'. Speelt: zaalvoetbal, squash. Supportert voor: renners die fijne verhalen opleveren en vervolgens vergeten worden.


Auteur van (of meegewerkt aan):

Related Post

Geef een reactie