Futurum

Mijn fiets ligt eenzaam en in drie delen in een ijskoude auto. Het is vroeg en de zon is nog niet op. Licht slaperig stap ik met een warme kop koffie in mijn bolide. Is dat nou ijs op de voorruit? Ja hoor, krabben. Ik ga vandaag fietsen rond de Posbank met FUTURUM. Het moet een tough ritje worden en zoals ik het nu bij ochtendgloren kan inschatten, wordt dat ook echt zo. Mijn thermometer in de auto komt gedurende de hele rit richting Rheden niet boven het vriespunt. Frisjes dus voor een rondje. Goede kleding is essentieel om er een plezierige rit van te kunnen maken.

Warm aankleden in 4 Seasons

Er zijn maar liefst 20 anderen gekken op deze Toughest Ride afgekomen. Een van deze gekken is het boegbeeld van FUTURUM. Maarten Tjallingii is ons kompas tijdens deze winterse rit. Hij kent het gebied hier op zijn duimpje. Bovenop de Posbank tijdens de Giro van 2016 pakte hij immers de blauwe trui.

Om deze dag soepel en warm door te komen ben ik geheel in stijl gekleed in de Futurum 4-Seasons collectie. Die bestaat uit een merino baselayer met lange mouwen, een korte broek (!), beenwarmers en een knalrode winterjas. Op het eerste gezicht wat abnormaal om rond het vriespunt met een korte broek naar buiten te gaan. Niets is minder waar. De kleding houdt je warm en is allemaal gemaakt van hetzelfde isolerende materiaal. Dit materiaal trekt FUTURUM door in de gehele 4 Seasons lijn. Met deze beenstukken heb je echt geen lange broek nodig volgens de theorie.

Als iedereen warm is aangekleed neemt Maarten het woord en vertelt over de dag. Hij bespreekt de route en legt uit dat er veel foto’s gemaakt gaan worden. Onze volgwagen is niet zo zeer voor de support als wel voor het schieten van prachtige beelden. Uit de achterklep worden wij gefilmd om een sfeerimpressie te kunnen maken. Naast Maarten hebben we ook Brend en Roland als kapiteins. Zij zullen zich in het peloton mengen en ervoor waken dat niemand achterop raakt. Bidons mee, gelletjes en reepjes in de achterzak. Ik trek mijn neck warmer over mijn kin, we zijn klaar om deze #mychallenge aan te gaan.

Futurum

Glibberen naar de Posbank

Off we go! De kou trotseren en beoordelen hoe de 4-Seasons kleding zich houdt. We beginnen rustig te trappen. Opletten! Het is hier en daar namelijk verraderlijk glad. Stukjes fietspad zijn opgevroren. Er ligt een dun maar o zo gevaarlijk laagje ijs op. Het begin van de route staat in het teken van de Posbank. We beklimmen deze Nederlandse “reus” van verschillende kanten.

De communicatie in de groep verloopt voorbeeldig. Alles wordt keurig aangegeven met handgebaren en woorden als “Tegen”, “Glad” en “Paaltjes”. Na de Posbank kunnen we niet echt een continue snelheid aanhouden. We onderbreken de rit omdat we een aantal keer moeten stoppen. De storm van de dagen ervoor heeft namelijk zijn sporen nagelaten. Er liggen veel omgewaaide bomen. Tot driemaal toe knijpen we in de remmen om lekke banden te repareren. Ook zit de brandweer ons een keer dwars. Zij blokkeren de weg om een omgevallen boom op te ruimen. Ik heb het door deze onderbrekingen dan ook best koud. Als je in een groep fietst kun je niet je eigen tempo bepalen. Stoppen, stilstaan en wachten, dat helpt ook niet mee om warm te blijven. Ik krijg het pas warm zodra we voor langere tijd op gang zijn. Het tweede gedeelte van de rit kan ik bewust genieten van de prachtige omgeving. Geen afleiding meer door kou. De schoonheid van de natuur laat zich in optima forma zien. Vlak voor onze neus, uit de wildernis, steken een paar herten over. Uit het niets komen ze uit het bos en even zo snel zijn ze weer verdwenen. Prachtig!

De korte broek met beenstukken isoleert goed. Ondanks het gure weer heb ik geen koude benen. Ook het winterjack met enkel een baselayer eronder doet goede zaken. Voor een zachte prijs kwaliteit leveren, ik ben enthousiast. De kleding maakt de verwachtingen waar. Je moet dus wel in beweging blijven, maar dat lijkt me logisch. FUTURUM geeft levenslange garantie op de 4-Seasons lijn. Dit geldt voor materiaal- en fabricagefouten. Zoals de naam al doet vermoeden is deze lijn gemaakt voor alle vier seizoenen. De kleding is geschikt voor temperaturen tussen -5 en +15 graden. Zowel een rondje in het voorjaar als een winters ritje als vandaag moet deze alles kunnende set zonder problemen kunnen weerstaan. De gebruikte stoffen zijn water- en winddicht. Straffe tegenwind, geen probleem. Stromende regen, je blijft behaaglijk droog.

Met 13 kilometer minder op de teller dan gepland komen we weer terug bij het startpunt. Maar een tough tochtje was het zeker. Smerige fiets weer in de auto. Kleding uit en richting de warme stralen van de verfrissende douche. Eenmaal schoon staat er soep en pasta voor ons klaar. Met rozige rode hoofdjes genieten we na en vullen we de hongerige maagjes. Puik ritje. Genoten van de Toughest Ride.

Eigen geschoten beelden vanaf de fiets:

De video van Futurum:

Bastiaan Gaillard

Enthousiast buiten- en binnenfietser. Verslaafd aan Zwift. Begeleidt virtuele #hikritten door Londen, Richmond en op Watopia.
Bastiaan Gaillard