Voor ‘knechten’ en subtoppers is het lastig om een lange periode prof te blijven. Met de toch wel steeds verdergaande mondialisering en evoluering van het wielrennen wordt het alleen maar lastiger. En dan hebben we het nog niet eens over de kleiner wordende ploegen in onder andere de grote rondes.

Sportjournalist Arjen Schouten (voorheen wielrennen, nu vooral F1) liet tijdens de afgelopen Tour de France op Twitter een passage uit een artikel uit 2016 zien. Het was een interview met Richard Plugge, ploegbaas van – toen nog – Lotto-Jumbo.

Schouten stelt een vraag over de ‘belangrijkste aanwinsten’ van dat jaar, Enrico Battaglin, Dylan Groenewegen en Primoz Roglic: ‘Wordt de ploeg daar nou direct zo veel beter van?’ Met de kennis van nu kunnen we daar het een en ander over zeggen…

Plugge vertelt dat ‘een jongen als Roglic’ in de bergen veel langer mee kan dan ‘bijvoorbeeld Martijn Keizer’.
Dit klinkt, weer met de kennis van nu, als een aangekondigd afscheid van Keizer. In die jaren een gewaarde ploegmaat/’knecht’ maar blijkbaar niet goed genoeg voor het Jumbo van 2018 en later want een contract zit er niet in.

De evolutie van de ploeg zal voor meer ‘zwakkere’ renners van Jumbo gevolgen hebben. Zouden bijvoorbeeld Paul Martens, Tom Leezer en Bert-Jan Lindeman nog een contract krijgen?

We gaan het zien…

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)