Geraardsbergen by night

By |dinsdag 30 mei 2017|

Op de heenweg werd de auto geteisterd door slagregens en rukwinden. We waren op weg naar de Kemmelberg voor de doorkomst van Dwars door West-Vlaanderen. Na “ne stutte met smutte” zagen we de renners spartelen over de gladde kasseien en maakten we onze fietsen in orde om zelf een rondje te doen. Het zou een kort rondje worden, want het weerbeeld voorspelde niet veel goeds. Vanaf de Kemmel ben je zo in Ploegsteert met zijn “plugstreets“, de onverharde stroken die dit jaar debuteerden in Gent-Wevelgem. Het is schitterend fietsen, zelfs in zwaar weer. Het landschap wordt vaak onderbroken door de nalatenschap van de Eerste Wereldoorlog, of Groote Oorlog zoals men hier pleegt te zeggen. Grote en kleine begraafplaatsen laten zien welke offers hier zijn gebracht. En héél af en toe een positieve herinnering zoals de Christmas Truce, waarbij de mannen de loopgraven verlieten om tegen elkaar een partijtje voetbal te spelen. De Duitsers wonnen in de laatste minuut met 1-2, zo wil de overlevering. Hagel, ijsregen. De weergoden waren ons niet goed gezind. Alleen de voegen tussen de kasseien op de Kemmelberg gaven enige beschutting. Maar goed, ik val in herhaling, ik schreef al eerder over deze dag.

Die ervaring is echter wel relevant voor het volgende verhaal. Eerst afzien en dan genieten. Je moet ze immers wel verdiend hebben!

Met bovenstaande hel-en-verdoemenis-ervaring in het achterhoofd koos ik op de tweede dag niet voor de racefiets maar voor een fiets met motortje. We gingen een rondje vanuit Geraardsbergen doen op de e-bike. Met blijvend frisse beentjes door de trapondersteuning gingen we van kroeg naar uitspanning. En zoals u wellicht weet zijn er daar genoeg van in België, zoveel dat er speciale kaarten zijn gemaakt voor de recreatieve fietser (met dorst)! Er zijn Plan Bier-kaarten voor het Waasland, de Vlaamse Ardennen en het Scheldeland. Vergeet ook de KoersKaart van het fantastische tijdschrift Bahamontes niet! Een fijne kaart met de beste wielercafés, alle hellingen en kasseistroken en meer van dat.

Genoeg gekaart, heden bier. De eerste stop is het Klein Verzet aan de kerk in Parike. Aan de verbouwde boerderij is het binnen en buiten goed toeven. Uitbaatster Sandra Leroy is een dame naar mijn hart. Ze doet alles lokaal en de bierkoelkast bewijst dat. Deze zomer gaat ze ook kleine streekgerechten serveren uit de houtoven!

Als u dan toch een kerk bezoekt, doe het dan in Godveerdegem. Een van god verlaten dorp op een heuveltje. Zelfs de kroeg naast de kerk was dicht. Niet getreurd, met de e-bike in de sportstand ben je zo in het volgende dorp.

Aan de toog van café de Kartuizer in Sint-Martens-Lierde worden we door Katelijn De Vos opgewacht en getrakteerd op het huisbier Kartuizer in een originele stenen mok. Het ontwerp is uit de tijd dat glas nog niet bestond en het brouwen onderdeel was van de huishoudelijke taken. Uiteraard staat de tv op wielrennen. Vandaag wordt Paris-Nice verreden. Als Colbrelli heeft afgerekend met Degenkolb en Démare in de spurt, telt de 92-jarige Stephaan zijn centen. Nog bijna dagelijks komt hij hier een pilsje drinken. Zeker als er koers is.

Zigzaggend brommeren we na nog wat lokale geneugten door het Vlaamse heuvelland terug naar Geraardsbergen waar we worden herenigd met het sportieve smaldeel van het journaille. We hebben inmiddels allemaal zware benen, maar er wacht nog een klim: we eten die avond in ’t Hemelrijck op De Muur. We zien de Kapelmuur zoals we deze normaliter niet zien: prachtig uitgelicht in de nacht. Het is daarom dat ik fietsers wil aanraden eens te overnachten na ‘het dagje fietsen’ in Vlaanderen. Er is zoveel te doen, ook naast de fiets. En als u de volgende dag wat katerig bent of met de familie erop uit wilt: de e-bike biedt uitkomst!

Mocht u na een avond gezellig tafelen nog niet naar het hotel willen, stap dan eens binnen bij Bar Gidon op de Markt. Uitbater Fredje Penne, oud-profwielrenner, vertelt graag over zijn ervaringen op de fiets.

 

Tips in Geraardsbergen:

  • Op een na laatste zondag vóór de eerste maandag van maart: Krakelingen. Een historische stoet.
  • Eerste maandag van maart: Eerste Toog. Een grote braderie, kermis en volle bak ambiance.

Lees ook:

 

Bas Van Eijk

Bas Van Eijk

Bas van Eijk werkt thuis en ziet daarom alles van de Tour. En de rest van de wielerkalender. Werkt soms vanaf de Wahoo Kickr in Zwift.
Bas Van Eijk

Latest posts by Bas Van Eijk (see all)

Geef een reactie