Getest: Bont Vaypor S

By |maandag 2 november 2015|

Net als zoveel wielerkleding, komt de wielerschoen in allerlei vormen. De kleuren kunnen je tegemoet schitteren, ze kunnen – heel retro – getooid zijn met prachtige veters, of ze zijn gewoon onopmerkzaam. Bij Bont zijn de schoenen vooral ergonomisch verantwoord, wat resulteert in een hele eigen ‘look’ en een bijzondere schoen. Het vlaggenschip is de nieuwe Vaypor S. En we hebben hem getest.

De oorsprong van Bont ligt in Australië. Hier werd het merk in 1975 opgericht, met het plan om zich te richten op de schaatssport. Het bedrijf boekte hierin veel successen en groeide uit tot ’s werelds grootste leverancier van schaatsschoenen. In 2007 richtte het bedrijf zijn aandacht op de fietsschoenen en vanaf het begin brachten de schoenen van Bont iets unieks met zich mee: door de schoenen kortstondig in de oven te zetten, werden ze ‘kneedbaar’ en kon de eigenaar de schoenen perfect afstellen op zijn of haar voeten. Eenmaal afgekoeld werd het carbon weer keihard. Dit proces kan zo vaak worden herhaald als je maar wilt.

De schoenen sloegen aan bij wielrenners. Bradley Wiggins werd een fraaie ambassadeur van het merk, toen hij er de Tour de France op wist te winnen. Het bedrijf is echter niet groot genoeg om complete ploegen te sponsoren en dus worden de schoenen vaak gebruikt door individuele wielrenners, die simpelweg geloven in het merk en niet tegengehouden worden door een grote kledingsponsor.

BONTDe Vaypor S is een schoen met een zeer ergonomische pasvorm. Niet, zoals bij zo veel schoenen, een puntige voorkant, maar een echte ‘voetvorm’. Het zorgt voor een bijzonder uiterlijk, dat zijn voor- en tegenstanders heeft. Dit is niet de schoen waarmee je indruk maakt op je Italiaans gestylede wielervrienden, die met hun gepoetste en glimmende Sidi’s staan te pronken.

Wat je wel doet met deze schoen, is ervoor zorgen dat je voeten, je enkels en je knieën zoveel mogelijk ontzien worden tijdens je ritten. De ergonomische pasvorm zorgt ervoor dat het nergens knelt en hoewel de zogenaamde ‘heatmolding’ zeker niet noodzakelijk is, is het wel een zeer waardevolle toevoeging. Ikzelf kwam er na enkele ritten achter dat de schoen onbewerkt toch ietsje te smal is voor mijn voeten, wat zorgde voor kleine krampjes tijdens het fietsen. Een sessie met de oven verhielp dit probleem direct.

De carbon zool van de Vaypor S is extreem stijf, zoals het hoort, en maakt de schoen ook bijzonder licht. Voor de gemiddelde toerist maakt dat niet zo gek veel uit, maar het zorgt er wel voor dat je amper het gevoel hebt dat je ze aan hebt. Kleine ventilatiegaatjes aan de voorkant zorgen voor koele lucht op je voeten. Na een rit op de warmste dag van het jaar (36 graden) kan ik met recht zeggen dat de voeten geen moment oververhit raakten.

Zoals gezegd, heeft de Vaypor S een ergonomische pasvorm, wat er voor zorgt dat je tenen alle ruimte hebben. In menig schoen worden de tenen wat meer tegen elkaar aangedrukt, om zo de schoen esthetisch wat beter uit te laten komen. In de Vaypor S hebben de tenen dus de ruimte om te wriemelen, maar dat zorgt dus wel voor een wat ongewoon uiterlijk. Dat uiterlijk heeft me overigens geen moment tegengestaan. Ik ben juist een liefhebber van een wat meer ingetogen stijl en met een historie van pijnlijke knieën, is deze pasvorm voor mij de enige juiste.

BONT ZWZo’n ergonomisch verantwoorde pasvorm zorgt natuurlijk ook voor comfort. Helemaal als je de schoen echt op je eigen voeten afstemt, zit de Vaypor S als gegoten. De schoen is – natuurlijk – erg licht en de stijfheid van de zool zorgt voor een efficiënte krachtsoverbrenging. Allemaal uitstekend geschikt voor de sportieve (wedstrijd)fietser, die lange uren in het zadel maakt en zorgvuldig moet omgaan met zijn of haar energie.

Al met al is de Bont Vaypor S een schoen die met recht tot het absolute topsegment gerekend mag worden. De prijs liegt er ook zeker niet om en daarom is het volledig gerechtvaardigd om jezelf af te vragen of je als gemiddelde toerist zo diep in je zakken moet graven voor een paar schoenen. Het is waar: voor de helft van de prijs kan je een prima stel schoenen aanschaffen, maar met de Vaypor S heb je schoenen die een verlengstuk worden van jezelf.

De Bont Vaypor S is een heel persoonlijke schoen. De ‘heat moulding’, plus de mogelijkheid om hem ook qua kleur volledig bij jezelf te laten passen, betekent dat je met deze schoenen iets unieks in handen hebt. Heb je het geld er voor over en wil je investeren in iets waar je een aantal jaren plezier van gaat hebben, dan is deze schoen een buitengewoon interessante keuze.

Bont Vaypor S

Bont Vaypor S
9.2

Stijfheid

9.5 /10

Comfort

9.0 /10

Ademend vermogen

9.0 /10

Pros

  • Heat moulding!
  • Comfort tijdens urenlange ritten is dik in orde
  • Krachtsoverbrenging eveneens
  • Mogelijkheid tot customizen

Cons

  • Duur
  • Ergonomische pasvorm zorgt voor onconventionele styling, moet je van houden
Twitter

Ivo Pakvis

Ivo Pakvis (1981) heeft een achtergrond als sportjournalist, werkt nu voor Sterc Internet & Marketing. Fietst. Klopte ooit Lieuwe Westra niet in een sprintje.
Twitter

Latest posts by Ivo Pakvis (see all)

Related Post

Geef een reactie