Het mag dan lente zijn, het Nederlandse klimaat is bepaald niet betrouwbaar genoeg om vanaf nu blind op korte broeken te rekenen. Daar komt bij dat menig wielerzaak de kleding voor de winter momenteel lekker in de uitverkoop gooit, om ruimte te maken voor de collectie voor de zomer. En dus is het een perfect moment om alvast te gaan shoppen voor een lange broek, die ook nog altijd uitstekend van pas kan komen op frisse ritten, zoals we die zo vaak hebben.
Sorpasso1
Dankzij importeur Wolvenberg kon ik een Castelli Sorpasso Bib Tight aan een grondige test onderwerpen. Deze broek, afkomstig van het Italiaanse merk met de schorpioen, is maandenlang relevant, juist omdat het niet de warmste broek is die Castelli voort heeft gebracht. Juist om die reden is de Sorpasso prima geschikt voor lenteritten, waarbij het kwik zich nukkend net boven de tien graden weet te hijsen. Dat niet alleen, ook in de winter, tot een graad of drie, vier, is deze broek prima geschikt.
Castelli weet hoe het de gemiddelde fietser moet aanspreken: Italiaans design, gecombineerd met innovatieve snufjes, die eigenlijk altijd goed werken. Bas kwam daar eind vorig jaar achter toen hij het Alpha jacket testte; volgens geruchten slaapt hij er inmiddels in. De voornaamste keerzijde van al dit moois? Castelli is bepaald geen voorname prijsvechter. Wie stijlvol en goed beschermd op pad wil, zal hiervoor moeten betalen.
De Sorpasso Bib Thights zijn afkomstig uit de Rossa Corsa-lijn en mag hiermee behoorlijk hoog ingeschaald worden als het gaat om de kwaliteit. De zeem heeft een zogenaamd Progretto X2-ontwerp, dat uit twee lagen bestaat. De ene laag zorgt ervoor dat je huid lekker droog en warm blijft, de andere maakt het comfortabel. Het is de combinatie van die twee, die de zeem prima geschikt maakt voor lange ritten in twijfelachtige omstandigheden. Nat of droog, het zitvlak blijft gespaard. Hier niet dat ellendige, verdoofde gevoel dat je doet opstaan uit je zadel.
Sorpasso3
Het Thermoflex in de broek beschermt prima tegen wind en kou en kent verschillende accenten. Bovenbenen krijgen een andere vorm van bescherming dan scheenbenen en dat is eigenlijk ook logisch. Is het niet te koud (en daarmee bedoel ik: rond het vriespunt of daaronder), dan werkt dit allemaal prima naar behoren. Van een koersbroek wil je eigenlijk tijdens het fietsen zo min mogelijk merken en dat is met de Castelli Sorpasso zeker het geval.
Kleine details zijn prima afgewerkt; het ritsje bij de enkel heeft een rubberen randje dat zich vastgrijpt aan je been, maar ook aan eventuele overschoenen. De pasvorm is Italiaans en zit ‘snug’ om het lijf en de afwerking is uitstekend. Geen losse eindjes of moeilijke, ongewenste hoekjes en flapjes. Gewoon een warme, comfortabele broek die een wielrenner tot diep in de lente perfect van dienst is.
Conclusie: de Castelli Sorpasso is niet ’s werelds goedkoopste lange broek, maar wie hem draagt, weet waarom. En wie een béétje slim is, zoekt nu naar de voordeligste aanbieding. Je toekomstige zelf gaat je dankbaar zijn.

Twitter

Ivo Pakvis

Ivo Pakvis (1981) heeft een achtergrond als sportjournalist, werkt nu voor Sterc Internet & Marketing. Fietst. Klopte ooit Lieuwe Westra niet in een sprintje.
Twitter

Latest posts by Ivo Pakvis (see all)

Castelli Sporpasso Bib Tight

€175,-
8.3

Warmte

8.0/10

Winddichtheid

7.5/10

Comfort

9.0/10

Pasvorm

8.5/10

Pros

  • Uiterst comfortabel
  • Warm genoeg voor de gemiddelde rit
  • Stijlvol

Cons

  • Prijzig
  • Niet genoeg voor 3 graden of minder