Op social media kom je zo af en toe interessante nieuwe bedrijven uit de fietswereld tegen. Onlangs spotte Het is Koers op Instagram een nieuwe parel. Anders dan de naam Dutchwell doet vermoeden komt deze fris ogende kleding niet uit Nederland. Ondanks dat het shirt dat wij ontvingen Zomer heet, ondanks dat ze ook een longsleeve jersey hebben met de naam Zwart, komt deze kit niet bij ons uit de buurt. Sterker nog, deze kleding komt van de andere kant van de wereld. Het jonge bedrijf Dutchwell is gevestigd in het land dat in 2016 de winnaar van Parijs-Roubaix voortbracht in de persoon van Mathew Hayman. Jawel, deze kleding komt van down-under, Australië. Het bedrijf is gevestigd in Melbourne.

Complete set voor dames en heren

Achterkant van het windvest voor dames en heren

Buurjongens Rich en Luke reden in hun jeugd samen op de fiets. Fietsen wint nog steeds in populariteit, ook in Australië. Binnen afzienbare tijd werd een klein vriendenclubje gevormd. Er sloten zich steeds meer fietsers aan en het werd als snel een grote groep. De grote groep vrienden werd een wielerclub met de naam Dutchwell Flyers. Om in de club eenheid te creëren werd een ontwerp voor fietskleding bedacht en uitgevoerd. Na veelal positieve reacties op het design en de kwaliteit, trokken de mannen de stoute schoenen aan. Hun hobbyproject werd omgedoopt tot start-up Dutchwell.

Wat is er belangrijk aan kleding om in te fietsen? Voor mij staat als paal boven water dat de broek goed moet zijn. Om het nog iets specifieker te benoemen gaat het mij uiteindelijk om de kwaliteit van de zeem. Of je nou een kort ritje maakt of meer dan 100 kilometer in het zadel gaat zitten, een goede zeem verklaar je na verloop van tijd heilig. Wat je steeds vaker ziet en wat ik als enorm pluspunt ervaar, is dat je een mooi kunt kan maken van kleding. Een passende combinatie van broek, shirt, sokken en eventueel andere accessoires. Dat alles hebben de mannen uit Melbourne als geen ander begrepen. We ontvingen voor de dames de gehele Donut-lijn en uit de serie voor mannen werden we verblijd met de Zomer-kit. Een prachtig gekleurd licht aerodynamisch shirt en een broek in hetzelfde design. Om het modieus af te maken en in stijl op je fiets te stappen zijn ook de sokken en het windvest voorzien van dezelfde print. Hier word ik enthousiast van. Je doet het goed of je doet het niet.

 

Nadat het pakket is afgeleverd, neem ik de gehele Zomer-kit direct mee richting Limburg voor een mooie tocht over de hellingen in het zuiden van Nederland. Ik onderwerp de kleding – en mijzelf – direct aan een zware test. In Limburg ga ik een kopie van de Amstel Gold-toertocht rijden. Dat zijn 140 kilometers. Tijdens deze 140 kilometer kom ik ruim 1700 hoogtemeters tegen. Geen laf standaardlusje dus. Zodra ik gekleed ben in de Dutchwell-kit krijg ik direct een opmerking van mijn kompaan. ”Je lijkt Sagan wel in zijn regenboogtrui, mooi uniek setje hoor. Zie je niet vaak.” Voor het oog komt de kit dus zonder ‘kleerscheuren’ door de test. Zelf vind ik de kit ook verfrissend. De stoffen voelen fijn aan. Naast het mooie design straalt ook de kwaliteit er vanaf. De jersey heeft een UV-zonbeschermende werking. Deze werking staat gelijk aan factor 50 zonnebrand. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je onder je shirt verbrandt.

Een rit als deze door het Limburgse landschap is voor mij afzien. Zeker op het laatst is het zwoegen, trekken, zuchten, steunen en piepen. Dan wil je maar aan een ding denken, dat is het einde van de zware beproeving. Waar je absoluut niet mee bezig wil zijn, is materialen. Dat zijn bijzaken die vooral moeten bijdragen aan het ontzien van alles wat er wél toe doet. Tijdens het bikkelen denk ik niet aan de kleding of de zeem. De zeem beschermt mijn zitvlak. Prima dus.

Een volgend ritje ga ik op pad met de vrouwelijke variant van de Dutchwell-kit aan mijn zijde. Joyce en ik gaan gehuld in onze nieuwe set de weg op voor een ontspannen tochtje. Joyce is ook enthousiast over de mooie combinatie van kleuren. De vrouwelijke Donut-lijn is qua kleuren gelijk aan die van de heren. Alleen de print is anders. Je kunt je ook als vrouw echt onderscheiden met deze unieke combinatie. Het shirt is gekleurd met vrolijke bolletjes. Tussen de bolletjes zitten donuts verstopt. De pijpen van de bibs en de zijkant van het shirt zijn voorzien van toepasselijke gekleurde hagelslag, zoals je die ook op een donut tegenkomt.

Ik vind het vreselijk als je een ouder echtpaar gekleed in dezelfde regenjas op de fiets ziet zitten. Dat is voer voor leedvermaak. Als je als sportieve fietsers beiden gekleed bent in Dutchwell word je niet uitgelachen. Integendeel, je ziet er samen hip uit op de fiets. We vinden het treffend om de kleding naast een oer-Hollandse molen op de foto te zetten. Dutchwell heeft zoals gezegd niets met Nederland te maken, maar de link in de naam ligt er te dik bovenop om deze kans onbenut te laten. Wellicht cliché maar daarom niet minder leuk. We doen een mooie ronde langs de Vecht genietend van het zonnetje en onze blitse kleding.

Herenwindvest

Dameswindvest

Onze conclusie is helder. Wij zijn tevreden met deze mooie set. Wij hopen van harte dat meer bedrijven de filosofie van Dutchwell gaan volgen. Bied de consument een complete set aan. Bibs en jersey laten matchen met accessoires. Als je dan vervolgens ook nog eens de kwaliteit van de zeem hooghoudt is het plaatje compleet.

Heerlijk toeren met de zon in de rug

De kleding is online te bestellen via de webshop van Dutchwell. Controleer goed welke maat je bestelt. Zowel de jersey als de broek is te bestellen van XS tm 3XL. Een jersey en bijpassende bib kost 300 Australische dollar, wat neerkomt op ongeveer 200 euro. Een vest dat matcht kost 150 Australische dollar. Dat is ongeveer 100 euro.

Dutchwell biedt de lezers van Het is Koers een mooie korting aan van 10%. Vul tijdens je bestelling kortingscode hetiskoers in en je voordeel wordt direct verrekend.

Volg Dutchwell op Social Media

Bastiaan Gaillard

Enthousiast buiten- en binnenfietser. Verslaafd aan Zwift. Begeleidt virtuele #hikritten door Londen, Richmond en op Watopia.
Bastiaan Gaillard

Dutchwell complete outfit

8.6

Pasvorm

8.0/10

Kwaliteit zeem

9.0/10

Comfort

8.5/10

Afwerking

8.0/10

Design

9.5/10

Pros

  • Frisse kleuren en designs
  • Goede zeem
  • Complete set in dezelfde kleuren

Cons

  • Verzending duurt langer
  • Houd rekening met invoerkosten