Getest: fietsbroek Rapha Classic bib short II

By |donderdag 27 april 2017|

Rapha is een kledingmerk dat de fietswereld in tweeën splijt. Of je vindt alles wat Rapha produceert geweldig of je vindt het pretentieuze onzin. Een tussenvorm is er bijna niet. Ikzelf ben nogal praktisch ingesteld en beoordeel kleding graag objectief op kwaliteit – voor zover dat kan.

Wie wel eens een slecht zittende of goedkope wielerbroek heeft gekocht weet hoe belangrijk de kwaliteit van dit kledingstuk is. Fietsen doe je zittend, dus een goede broek is essentieel. Zit-ie lekker, schuren de stof en de naden nergens, is het een prettige zeem? Dat zijn de vragen die een vrijetijdsfietser allemaal met ja wil kunnen beantwoorden. Als ook maar een van deze vragen ontkennend wordt beantwoord, is de broek eigenlijk al suboptimaal en rijd je dus met materiaal dat – op den duur – irriteert en je fietstocht tot een ware lijdensweg kan maken.

Rapha belooft met de Classic bib shorts II de ultieme fietsbroek voor de veeleisende sportfietser. Het duurt even voor ik de broek kan testen. Het wil maar niet vlotten met de lente in Nederland. Schijnt de zon eens een keer en is de temperatuur in orde, dan moet ik werken en kan ik er niet op uit. Dan mijn eerste ritjes in deze broek maar maken op de stationaire trainer. Binnenfietsen heeft één bepalend kenmerk: je krijgt het er – bij gebrek aan rijwind – nogal heet van. De Classic bib shorts II houdt zich perfect in deze omstandigheden: het materiaal is kennelijk ademend genoeg.

Zit de Classic bib shorts II lekker? Jazeker. En dat is ook wat Rapha belooft. Zo claimt het merk een verbeterde zeem ‘met padding die de contouren van het lichaam volgt en een zachte chamois-afwerking voor een hele dag comfort’. Ronkende marketingtaal natuurlijk, maar het moet gezegd: de broek is uiterst comfortabel en ook bij de eerste buitenritten van het jaar voelt de zeem soepel en plezierig draagbaar aan. De edele delen worden goed ondersteund en een middellange rit (>75 km) heeft geen gevoelloze kroonjuwelen tot gevolg. Sterker nog, het werkelijk sublieme draagcomfort is hét argument om deze broek aan te schaffen. De broeknaden heb ik niet gevoeld. De uiteinden van de pijpen zijn voorzien van elastische grippers, zodat de broek op zijn plek blijft zitten. Nadeel is dat de broek dankzij die grippers soms wat lastig is aan te trekken, maar dat is een miniem puntje van kritiek. Bij (zacht) lenteweer bleef ook de binnenkant koel, en de bretels – die gemaakt zijn van een semi-open meshmateriaal hinderden geen moment.

De broek is bovendien diep uitgesneden, zowel aan de voor als achterkant. Het voordeel daarvan is dat je niet oververhit raakt als het echt warm is, wat ik al had gemerkt toen ik de broek aanhad tijdens het binnenfietsen. Daarnaast is het ook nog eens heel praktisch. Want als je onderweg moet, dan moet je. En dan is het fijn als dat niet al te ingewikkeld hoeft te zijn. Gewoon broek omlaag en hup. Aan de achterkant bevindt zich overigens ook een handig klein sleutelzakje met rits.

Dan de looks: die zijn bij Rapha altijd dik in orde. De Classic bib shorts II die ik test is stijlvol matzwart, met de naam Rapha in glanzend zwart subtiel op de pijpen. Ziet er heel classy uit. De afwerking is zoals we van Rapha gewend zijn heel netjes, waardoor je er meteen gesoigneerd uitziet. In mijn geval: gesoigneerder dan de vorm toelaat.

De ultieme test voor deze broek wordt de Amstel Gold Race-toertocht op 15 april. Het is de hele dag verschrikkelijk weer. Aanhoudende regen, kou en glibberwegen zorgen voor perfecte testomstandigheden. Hoe houdt de Classic bib shorts II zich bij nattigheid? De korte conclusie: de broek houdt zich heel goed, ikzelf iets minder. Ik leer dat mijn lichaam bij kou en regen meer in de overleefstand dan in de prestatiestand staat. Ik heb geloof ik meer afgezien in Zuid-Limburg dan op de Ventoux. Het waterafstotende materiaal zorgt ervoor dat de broek niet kletsnat aanvoelt en steeds lekker blijft zitten. Onderweg wens ik dat mijn handschoenen (van een ander merk overigens) dezelfde slechtweerkwaliteiten hebben. Maar helaas: die kan ik bij elke stop uitwringen.

Ten slotte de hamvraag: moet je 200 euro uitgeven aan deze fietsbroek? Tja, dat is een heel persoonlijke afweging. Als je tot de Rapha-believers behoort is mijn antwoord zonder meer ja. Ben je wat sceptischer aangelegd, dan is de afweging: wat is een perfect zittende, zeer comfortabele broek je waard? Zelf zou ik niet lang aarzelen en de extra munten op tafel leggen voor deze Classic bib short II. Voelen is geloven in dit geval.

De Rapha Classic bib shorts II is te koop via de Rapha-website. Prijs: €200.

Leon Geuyen

Leon Geuyen

Léon Geuyen doet iets met internet bij een uitgever. Verzint ideeën. Voert ze nog uit ook. Ook bekend als drummer van The Gasoline Brothers, de band die in 2009 dankzij überfan Koos Moerenhout een hype werd in het wielerpeloton. Sinds 2010 heeft hij weer een racefiets.
Leon Geuyen

Related Post

2 Comments

  1. Rob 27/04/2017 at 09:36 - Reply

    Voor de mensen die €200 toch wat gortig vinden, de Rapha Core versie is een goedkopere versie, van rond de €120, wat vergelijkbaar is met de prijs van de meeste merkbroeken. Ik heb de Core broek nu een tijdje en ben er zeer tevreden over. Vooral de brede elastieken onder aan de pijpen zorgen voor een comfortabele pasvorm, Maar ik heb geen vergelijking met de Classic broek, dus ik weet niet wat ik daar mis…

    Overigens heeft Rapha ook best vaak kortingsacties, als je daar een beetje op let is korting van 15-25% regelmatig te scoren.

  2. Wouter 28/04/2017 at 14:01 - Reply

    Rapha staat voor kwaliteit. Gebruik het al jaren onder alle weersomstandigheden. Ook in de winter gewoon naar buiten en trappen in de regen en/of sneeuw. Inderdaad regelmatig kortingsacties nav bijvoorbeeld een enquete in vullen met als beloning 25 procent korting. Ooit raakte een redelijk kostbare retourzending kwijt en ik had geen bonnetje meer van postagentschap. Na twee mailtjes werd het bedrag van de retourzending gewoon op mijn rekening gestort! Na terugbetaling nog een mailtje van Rapha ontvangen; of alles naar tevredenheid was afgehandeld? Ja dus.

Geef een reactie