Duurtest: Cube Attain Race GTC

By |dinsdag 11 oktober 2016|

Je hebt een reputatie niet voor het uitkiezen. In dat geval hadden de fietsmerken hun promomensen en advertentiebudgetten mooi op zak kunnen houden. Het imago wordt bepaald door kopers, prijs, afkomst, historie en soms ook welke profploegen worden gesponsord. Zo is Pinarello de chique Italiaan, Bulls het Duitse budgetmerk en Koga de fiets van de gestampte aardappelen (om maar wat stereotypen te noemen).

In die categorie zou Cube wellicht graag wat hoger ingeschat willen worden. Want door de vele betaalbare instapmodellen van het Duitse merk is Cube (ook zeer actief op de mountainbikemarkt) vaak de eerste keus voor wie begint met fietsen. En dat zorgt er weer voor dat de ervaren purist zich van het merk afwendt.

d777300_10

Niet geheel terecht bleek dit voorjaar maar weer toen Enrico Gasparotto op zijn Cube Litening C:68 razendsnel de Cauberg omhoog sprintte. De topmodellen van de merken doen niet voor elkaar onder, zo werd nogmaals duidelijk.

Maar er is altijd meer dan die topmodellen. Zo heeft Cube ook nog de Attain Race. Wij kregen in deze serie de Gran Turismo Composite (GTC) onder de zeem geschoven. Het is een comfortabele racer, aldus Cube zelf. Nu is er in die klasse veel te koop, omdat veel fietsers graag iets harder willen, maar ook niet meer het lijf hebben om in een diepe houding op een ultrastijf racemonster te fietsen.

Deze Cube behoort tot de goedkopere modellen in deze categorie. Dit model uit 2016 is op moment van schrijven al voor 1.450 euro te koop. En daar krijg je dan wel een Shimano Ultegra-groep bij.

d777300_06Het is een prima fiets, zeker wanneer je tijdens het fietsen af en toe aan de prijs denkt. Comfortabel is de Attain zeker. Hij zit goed, trapt goed en je zeilt door de bochten. Je kunt gemakkelijk boven de honderd kilometer fietsen zonder een pijnlijk lijf te krijgen. Als we iets zouden veranderen dan zou dat het wat brede, meegeleverde Cubezadel zijn, maar moet je niet altijd een zadel in je eigen maat kiezen?

Wanneer we de Cube gebruiken om met het racegroepje mee te rijden, blijkt dat niet alle kracht die je op de pedalen zet ook gelijk in snelheid wordt omgezet. Het bracket had wat stijver gemogen voor als er snel moet worden opgetrokken. En dat is soms nodig want superscherp insturen wil ie ook niet altijd.

Maar ja, als je op je limiet gaat rijden, vraag je misschien te veel van de fiets. Die markt lijkt Cube ook niet te willen bedienen met de Attain Race. Het is een fiets gemaakt om in een flink tempo mee te touren. En als je er zo eentje zoekt, heb je met de Cube Attain Race een zeer voordelige en degelijke fiets.

Alex van der Hulst

Alex van der Hulst (1977) is freelance journalist. Hij schreef het boek Draag Nooit Een Gele Trui. Hij schreef eerder het boek We Do Music - 40 jaar Doornroosje en Jozzy, het Bipsboek. Is net als veel andere muziekliefhebbers een mislukt wielrenner. Veel verder dan twee jaar nieuwelingen bij RTC Groenewoud kwam het KNWU-lidmaatschap niet. Is toch stug blijven doorfietsen over de Nijmeegse stuwwal en sinds enkele jaren verliefd op de Ronde van Vlaanderen. Rijdt Eddy Merckx en heeft zijn bolletjes-t-shirt van Gert-Jan Theunisse uit 1989 nog steeds niet weg durven doen.


Favoriete wielerboeken:


Geef een reactie