Het weer in Nederland laat zich beschrijven als hollen of stilstaan tijdens de zomer. Of het is bloedheet of het regent. Zo was het twee weken geleden snikheet en nu hebben we weer met wolkbreuken te maken. Het Engelse merk Le Col heeft, speciaal voor deze warme dagen, een shirt ontwikkeld. Het Pro-Air shirt is splinternieuw en behoort tot de zomercollectie van 2017.

Ik houd van cadeautjes krijgen. Als er een keurig verzorgd pakje bij je in de bus valt ben je nieuwsgierig. Apple heeft hier naar mijn mening patent op. Je verkoopt niet alleen je product maar ook de beleving eromheen. Le Col besteedt dus zichtbaar aandacht aan deze beleving. Een shirt, ingepakt in cadeauverpakking ligt op de deurmat bij thuiskomst.

Nadat ik het pakje geopend had mocht ik tijdens de hitte het shirt dragen en uitproberen. Als je goed kijkt naar het shirt is het licht doorzichtig en heeft het veel weg van een mesh-achtige ‘base layer’. Door gebruik te maken van deze ademende stof wordt de warmte die het lichaam produceert zo veel mogelijk afgevoerd. Op zich ook logisch met een vrijwel doorzichtig shirt. Mijn hartslagmeter is duidelijk door het shirt heen te zien. Ondanks de afwijkende stof heeft Le Col wel geprobeerd om de aero-eigenschappen te behouden. Niet iets wat ik snel zal opmerken overigens. Wij kregen de variant met anti-camo blauw print opgestuurd. Niet helemaal mijn smaak maar er zijn nog zes andere kleurencombinaties beschikbaar in de Pro-Airlijn.

Een avondrondje moet mij gaan vertellen of het shirt echt zoveel lucht doorlaat als beweerd wordt. Voor vertrek word ik nog even subtiel voor gek verklaard door mijn vriendin. “Wie gaat er nou met deze vieze plakkerige hitte op de fiets zitten?” “Mannen en hun hobby…” We houden het er maar op dat ze de liefde voor de tweewieler niet begrijpt. Voor mij een uitgelezen moment om het hiervoor speciaal bedoelde shirt te proberen. Na een instemmend knikje vertrek ik. Opschakelen naar het kokende asfalt met mooie luchtspiegelingen door de hitte. Tijdens het rondje voelt het shirt aangenaam koel aan. Ik rijd zonder ondershirt en de luchtdoorlatende stof weet mijn lichaam fris te houden. Ik transpireer normaal gesproken vrij snel. Zodra ik mijn fiets uit de schuur haal staan met dit weer de parels al op mijn voorhoofd. Dit valt nu echter mee. De warmte wordt afgevoerd en de stof laat mijn zweet vlug verdampen. Het shirt is voorzien van drie steekzakken op de rug. Er is ook een apart vakje dat waterafstotend is. Hier kun je bijvoorbeeld je smartphone en papiergeld in kwijt. Na een rondje van een kleine 50 kilometer is het shirt niet drijfnat. Dit zijn de reguliere shirts bij mij normaal gesproken wel.

Van de zomer trek ik er op uit richting Mallorca. Daar zal dit shirt dan ook zeker van pas komen. Mocht je nog op zoek zijn naar een fijn shirt voor tijdens je vakantie dan kan ik deze zeker aanraden. De Air-Pro shirts zijn beschikbaar in de maten XS tot en met XXL en te koop via de webshop.

Nog een leuke feitje; tijdens een wielerevent in Californië werden de medewerkers van Zwift gespot in de kleding van Le Col. Krijgen we binnenkort een Le Col kit in Zwift? Ride on!

Volg Le Col op Social Media:

Bastiaan Gaillard

Enthousiast buiten- en binnenfietser. Verslaafd aan Zwift. Begeleidt virtuele #hikritten door Londen, Richmond en op Watopia.
Bastiaan Gaillard