Het spel is op de wagen bij de brillenfabrikanten. Dat werd, enigszins pijnlijk, duidelijk tijdens Parijs – Roubaix. De kasseienklassieker werd volop gesponsord door Oakley. Op de laatste lastige kasseienstrook moesten grote borden van Oakley verhinderen dat vluchters Sagan en Dillier op het asfaltstrookje reden, waardoor er flink om Oakley heen werd geslalomd.

Uiteindelijk won Peter Sagan de race en laat dat net het uithangbord van de nieuwe speler op de brillenmarkt, 100 %, zijn. Dus stond de Sloveen, zoals gebruikelijk bij zijn huldigingen, met een grote 100% skibril op het erepodium tussen wederom Oakley-borden.

In die verhitte markt moeten brillenfabrikanten opvallen met nieuwe gadgets. Waar wielen, schoenen en voor een deel zelfs helmen nog aantoonbaar kunnen claimen je sneller te maken, moet een bril het van comfort, stijl en functie hebben.

Oakley heeft de brillen dit jaar voorzien van een kleine hendel om beslagen glazen te voorkomen. 100% heeft een draaischijf maar dan om de grootte van de neusbrug aan te passen. En POC? Nou ja, POC heeft gewoon prima brillen in karakteristieke vorm.

Als je de POC Do Blade op de neus schuift, een bril in het hogere middensegment van de fabrikant, dan kijk je gelijk door een topbril. Je moet je ogen in de uiterste hoek draaien om de randen van de bril te zien, verder is het zicht door het grote vizier perfect. Dankzij het lichte gewicht en de prima vorm komt POC dicht bij het ideaal van een bril die je amper voelt, maar die wel de voordelen biedt van bescherming tegen zand, zon en vliegen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat je nog veel profs van EF Education First met de Do Blades ziet fietsen, terwijl ze ook de duurdere Crave of Aspire kunnen krijgen.

 

Als we zelf mogen kiezen dan gaan we toch voor de Oakley Jawbreaker vanwege de perfecte pasvorm, maar zouden we de POC weer verkiezen boven de peperdure modellen. Vooral ook omdat je daar gewoon zenuwachtig wordt van het prijskaartje dat op je hoofd balanceert.

Dat maakt de POC Do Blade een prima keuze voor een goede bril als je niet het duurste van het duurste hoeft.

Alex van der Hulst

Alex van der Hulst (1977) is freelance journalist. Hij schreef het boek Draag Nooit Een Gele Trui. Hij schreef eerder het boek We Do Music - 40 jaar Doornroosje en Jozzy, het Bipsboek. Is net als veel andere muziekliefhebbers een mislukt wielrenner. Veel verder dan twee jaar nieuwelingen bij RTC Groenewoud kwam het KNWU-lidmaatschap niet. Is toch stug blijven doorfietsen over de Nijmeegse stuwwal en sinds enkele jaren verliefd op de Ronde van Vlaanderen. Rijdt Eddy Merckx en heeft zijn bolletjes-t-shirt van Gert-Jan Theunisse uit 1989 nog steeds niet weg durven doen.


Favoriete wielerboeken:


POC Do Blade

199
7.4

Gewicht

7.5/10

Pasvorm

7.0/10

Aerodynamica

7.0/10

Prijs/kwaliteit

8.0/10

Pros

  • Vorm
  • Design
  • Redelijke prijs

Cons

  • Geen perfecte fit
  • Weinig bijzonder