product_view

De Zweedse fabrikant POC ken je wellicht van de radicaal gevormde aerohelmen van Cannondale-Garmin. Maar wellicht ken je ook de POC Do Half Blade, waar Ryder Hesjedal enkele jaren geleden de Tour mee reed. Hetiskoers.nl reed de afgelopen maanden

Het eerste wat opvalt is de grootte van de bril, en dan vooral van de lens. Hierdoor bedekt hij een groot deel van je gezicht, zonder dat dat vervelend is overigens. Wanneer je de bril draagt heb je door de grote lens een breed bereik qua zicht, wat erg prettig is. Nadeel is dat er weinig lucht tussen de bril en je gezicht kan komen, waardoor de bril de potentie heeft erg snel te beslaan. Daarom zijn er aan beide zijden kleine ventilatiegaatjes ontworpen, zodat je altijd met een helder zicht de wereld in kunt kijken. In de druilerige, regenachtige dagen is het grote lensbereik zeer fijn, maar of dat zich ook op een positieve manier manifesteert tijdens een hete dag is maar de vraag, evenals de ventilatie. Op deze dagen kun je ervoor kiezen de neusvleugels iets meer naar binnen te duwen, zodat de bril verder van je gezicht komt te staan. Dit komt de airflow dan weer ten goede.

zoom

Wij testen de Half Blade, waarbij het montuur halverwege stopt. De lens, van Carl Zeiss, is donker maar geeft een helder beeld bij het fietsen, ook wanneer de zon fel schijnt. Het montuur voelt erg licht aan en wanneer je hem draagt heb je, ondanks de grootte, niet het gevoel dat je een bril ophebt. Dat is erg knap gedaan en dat komt mede door de flexibele pootjes en daardoor voor nagenoeg elk gezicht geschikt is. Ook op de neus zit de bril goed, met behulp van een vast neusstuk, die een klein beetje aan te passen is. Om de lens te vervangen druk je licht op de lens aan de voorkant met duim en wijsvinger, waarna je altijd vingerafdrukken terugvindt op de lens. Dat is voor POC, en eigenlijk de hele fietsbrillenindustrie, zeker een overweging om te veranderen.

Door het grote bereik van de lens is de bril in zijn geheel één van de beteren op de markt wat mij betreft. Het ontwerp is niet per se stoer en moet je qua smaak zeker liggen. De kwaliteit van de lens en het montuur is zeer goed en dat is dan ook terug te zien in de prijs, die mijns inziens wat aan de hoge kant is. De bril wordt standaard geleverd met twee lenzen. 

Twitter:

Brend van der Horst

Brend van der Horst is 27 jaar en werkzaam bij Futurumshop in Apeldoorn. Zijn roots liggen echter in het hoge Noorden. Ging rechtop in zijn stoel zitten als Jens Voigt in de aanval was en riep dan hard 'Shut up Legs'. Wordt nu warm van Romain Bardet en John Degenkolb. Daarnaast is hij freelance journalist voor Wieler Revue, KNWU Magazine en Wielerflits.nl. Reed in 2018 The Ride en dat is het mooiste wat hij ooit deed.
Brend van der Horst
Twitter:

POC Do Half Blade

7.8

Lens

8.5/10

Pasvorm

8.0/10

Prijs/kwaliteit

8.0/10

Vervangen van de lens

7.0/10

Ventilatie

7.5/10

Pros

  • Zeer groot lensbereik
  • Flexibel en licht montuur

Cons

  • Prijzig
  • Vervanging van de lens vraagt enige oefening