Een tijdje geleden kwam het Britse Rapha met een kledinglijn die wat bereikbaarder zou moeten zijn dan wat ze normaliter aanbieden. Slim plan, want hoewel Rapha zeer tot de verbeelding kan spreken met zowel de uitstekende wielerkleding, als de gehele sfeer die om het merk hangt, komt al dit fijns tegen een prijs. Maar met de zogenaamde ‘Core’-lijn, hoopt Rapha een publiek aan te spreken dat wel in hun kleding wil fietsen, maar niet honderdzestig euro over heeft voor een jersey. Maar voldoet de Rapha Core wel aan de hoge standaard die het merk heeft neergezet?
IMG_6408Wat Rapha onderscheidt van een groot deel van de concurrentie, is de kunst om naast uitstekende, ingetogen wielerkleding, ook een soort air om het wielrennen te creëren waar veel fietsers gewoon bij willen horen. De filmpjes ze maken, van vrienden die door de mooiste omgevingen fietsen in de duurste kleding, spreken tot de verbeelding. Of je het wil of niet, Rapha is een merk dat een bijzondere plek heeft gevonden in de markt.

Dergelijke exclusiviteit brengt ook een prijskaartje met zich mee en met de Core moet dat prijskaartje wat minder heftig worden en toch nog altijd onmiskenbaar tot de Rapha-familie blijven behoren. Een eerste blik op de styling bevestigt dat die laatste wens gewoon in vervulling gaat. De jerseys en bibs van de Core zijn buitengewoon ingetogen en subtiel vormgegeven. Het mouwrandje dat Rapha zichzelf eigen heeft gemaakt, is bijna niet te zien. Het logo op de borst evenmin. Allemaal gestikt in dezelfde kleur als de jersey. Dit is geen outfit om mee te pronken.

De bibs hebben dezelfde behandeling ondergaan. Ze zijn zwart. Meer is ook niet nodig. Ja, je kan kiezen tussen witte en zwarte bretels. De witte zijn in dat geval bedoeld om niet door lichte jerseys heen te schijnen. Ook hier staat het Rapha-logo uiterst subtiel op de dij. En dat vind ik eigenlijk wel fijn. Ik ben niet zo van het schreeuwerige. Understated, noemen de Engelsen dat. Er is geen beter woord voor.

Rapha CoreDus qua styling is de Core een authentiek Rapha-product. Maar hoe zit dat met de kwaliteit? Kort gezegd: uitstekend. De jersey is gemaakt van een heerlijk comfortabele stof en zit perfect. Hij lijkt wat kort aan de voorkant, maar zodra je plaatsneemt op de fiets, blijkt waarom. De Core is gemaakt om te dragen terwijl je voorover gebogen zit en komt dan ook het beste tot zijn recht. Onderaan de jersey zorgt een siliconen strip ervoor dat de boel mooi blijft zitten en achter bij de zakken zit een ritsje die prima geschikt is voor een iPhone 6.

De bibs zitten eveneens als gegoten en blijven eveneens prima op hun plek dankzij een siliconen strip. De ervaring met de zeem was er overigens eentje die even tijd nodig had. Bij de eerste rit zat het nog niet geweldig, maar dat werd in de ritten erna al snel beter. Misschien moest de zeem zich even schikken naar mijn gestel, of misschien moest mijn gestel zich schikken naar mijn zeem. Hoe dan ook: ritten van vier tot vijf uur zijn nu volledig probleemloos en buitengewoon comfortabel.

Tenslotte is er de prijs. Jazeker, voor Rapha-begrippen is het wat minder heftig dan wat we normaliter gewend zijn, maar honderd euro voor een jersey en honderdvijfentwintig voor bib shorts is nog altijd verre van goedkoop. Maar je kan ook niet van Rapha verwachten dat ze opeens een broekie van vijftig piek gaan aanbieden. Het moet exclusief blijven. Exclusief voelen. En kwaliteit komt altijd tegen een prijs. Investeer in een setje van de Core-lijn en je hebt een geweldige kledingset waar je nog lang plezier van gaat beleven. En, al begrijp ik dat dit volledig persoonlijk is, je ziet er uitstekend uit.

Twitter

Ivo Pakvis

Ivo Pakvis (1981) heeft een achtergrond als sportjournalist, werkt nu voor Sterc Internet & Marketing. Fietst. Klopte ooit Lieuwe Westra niet in een sprintje.
Twitter

Latest posts by Ivo Pakvis (see all)

Rapha Core

9

Pasvorm

9.0/10

Styling

9.0/10

Comfort

9.0/10

Pros

  • Kwalitatief hoogstaand
  • Ingetogen styling
  • Details dik in orde

Cons

  • Nog altijd niet goedkoop