Met de zomer eindelijk in aantocht, komt ook de brillenkwestie bovendrijven. Je kunt het namelijk wel functioneel houden, met een brilletje van een paar tientjes. Maar dan zit je met een zware, lompe bril, die vaak ook nog een beetje op de neus knelt en binnen een paar maanden breekt bij het verwisselen van de glazen.

Topmodel
En het oog wil ook wat (pun intended), dan kom je er niet met die onopvallende of lelijke brillen. Nee, dan zit je al snel in de categorie Oakley en POC. De topmodellen, of hoe ze dat dan ook in de sector noemen. En bij topmodellen denk je natuurlijk gelijk ook aan Rapha.

Bij Rapha gaan ze altijd voor perfectie in combinatie met bekend design en een hele dikke prijskaart. Zo hebben ze ook een bril, de Pro Team Flyweight. Er is eigenlijk maar één model (naast de Classic Glasses, die meer op een gewone zonnebril lijken). In die Flyweight zit een glas uit één stuk met de bekende Raphastreepjes precies in het midden.

Vlieggewicht
Flyweight is trouwens een prima omschrijving want je voelt bij deze bril echt niet dat je iets op je neus hebt zitten, hooguit merk je dat je opvallend weinig last hebt van de zon. De bril is licht, sluit je hele gezichtsveld af voor zonnestralen en ziet er ook nog eens prima uit.

Met de bolling in het glas en de reflectie gaat de uitstraling richting science fiction, maar blijft daar net modieus genoeg om er snel, maar niet aanstellerig uit te zien.

Prijs
Grote kwestie is dan nog de prijs. Die kan bij Rapha soms zo uit de bocht vliegen dat geen haar op je hoofd er nog aan denkt om het aan te schaffen. In dit geval valt dat mee, zeker voor de categorie topbrillen. Het zit met 165 euro in de buurt van de prijs van de bekende Oakley Jawbreakers en is nog stukken goedkoper dan de duurste POC.

En zo wordt Rapha een hele serieuze optie voor wie wil investeren in een bril. De Pro Team Flyweight is een aanrader én ziet er prima uit op de fiets.

De Rapha Pro Team Flyweight is te koop via de site van Rapha.

Alex van der Hulst

Alex van der Hulst (1977) is freelance journalist. Hij schreef het boek Draag Nooit Een Gele Trui. Hij schreef eerder het boek We Do Music - 40 jaar Doornroosje en Jozzy, het Bipsboek. Is net als veel andere muziekliefhebbers een mislukt wielrenner. Veel verder dan twee jaar nieuwelingen bij RTC Groenewoud kwam het KNWU-lidmaatschap niet. Is toch stug blijven doorfietsen over de Nijmeegse stuwwal en sinds enkele jaren verliefd op de Ronde van Vlaanderen. Rijdt Eddy Merckx en heeft zijn bolletjes-t-shirt van Gert-Jan Theunisse uit 1989 nog steeds niet weg durven doen.


Favoriete wielerboeken:


Rapha Pro Team Flyweight

165 euro
8.2

Lens

8.0/10

Vervanging lens

7.5/10

Comfort

9.0/10

Afwerking

9.0/10

Prijs/kwaliteit

7.5/10

Pros

  • Design
  • Comfort
  • Verpakking
  • Werking
  • Verpakking

Cons

  • Prijs
  • Het blijft eng om de lens te vervangen