foto: Timme van Bergeijk


Op Hemelvaartsdag werd de Etna beklommen. Op twee manieren een hoogtepunt. Hoewel de top (van de noordoostkrater op 3.329,6 meter) nog een stuk hoger ligt dan de aankomst van de Hemelvaartsetappe bij de sterrenwacht op 1.736 km, was het een dag vol spektakel (één van de favoriete woorden van Eurosports Jeroen Vanbelleghem).

Na 50 km ontstond er een kopgroep met Johan Esteban Chaves, David De la Cruz, Sergio Henao, Giulio Ciccone, Ben Hermans, Joe Dombrowski, Jack Haig, Sebastien Reichenbach, Diego Ulissi, Jan Polanc, Rubén Plaza, Chad Haga en Hugh Carthy, maar ook ‘onze’ Robert Gesink (Lotto NL-Jumbo) en Sam Oomen (Sunweb) waren present. In totaal bestond de kopgroep uit 28 man. In het peloton zat Tom Dumoulin (Sunweb) er goed bij.
Het leek er op of de twee Nederlanders vooraan met een snood plannetje bezig waren: Oomen op kop en Gesink steeds 2 of 3 plekken er achter, klaar om weg te spuiten op een goed moment. Gesink plaatste – hallelujah – die demarrage op de eerste meters van de slotklim. We sprongen op van de bank thuis. Wat een wending nam de Giro hier!

Vrienden stonden met zoon Timme (16) bij het plaatsje Ragalna (758 m) op ongeveer 1/3 van de Etna beklimming. Zij zagen de koplopers en even later Dumoulin langs klimmen tussen Miguel Angel Lopez (rugnummer 31) en Simon Yates (rugnummer 118) in. Yates reed toen dus comfortabel achter ‘windscherm’ Dumoulin.
Er gebeurde van alles en voor wij – nu weer zittend op de bank door al het appen – het wisten had Chaves een gat geslagen. Uiteindelijk was het Yates die met een snoeiharde tempoversnelling wegreed bij de concurrentie en in één ruk naar zijn ploeggenoot toereed. De Brit pakte de kop tot de laatste vijftig meter, waardoor hij het roze veroverde en hij zijn ploegmaat Chavito de ritzege gunde. Dubbel champagne voor Mitchelton-Scott op deze Hemelvaartsdag.
Dumoulin kwam als 8e over de streep. Oomen als 14e en Gesink als 29e.

Voor de volgende twee weken hebben wij hooggespannen verwachtingen van ‘onze jongens’ in Italië, niet in de laatste plaats voor Koen Bouwman (Lotto NL-Jumbo) door zijn topprestatie (bijna won hij de etappe) gisteren in de stomende regen op weg naar Montevergine di Mercogliano.

PS Timme, bedankt voor de foto’s

Dé Hogeweg

Dé Hogeweg is redacteur en sportliefhebber: wielrennen, schaatsen, hardlopen en honkbal. Ze groeide op met de Ronde van Bunnik. Latere geliefde fietstochten waren Rondje IJsselmeer, de Fietselfstedentocht (inclusief kruisje na de passage van de Bonkevaart), Ring of Kerry en Rondje Mauritius. Logeerde toevallig in het BMC rennershotel toen de Tour in Rotterdam startte. Grote voorliefde voor buitenbeentjes in het peloton.
Dé Hogeweg

Latest posts by Dé Hogeweg (see all)