Gaat Tom Dumoulin het eindroze pakken of niet? Dat is de meest gestelde vraag van week 2. Wat oogde hij sterk woensdag in de eindsprint toen hij achter Simon Yates aan spoot. En dat terwijl hij dinsdag nog uit de bocht vloog en – o heilige schrik – de volgers ineens een kronkelstroompje bloed over zijn linkerbeen zagen.
De heren commentatoren van Eurosport Jeroen Vanbelleghem (JV) en Karsten Kroon (KK) houdt deze voorspelling ‘Tom ja of nee roze’ natuurlijk ook bezig, maar gelukkig hebben zij ook genoeg tijd voor andersoortig commentaar. Vooral op dagen dat de hele etappe wordt uitgezonden, zoals donderdag 17 mei van Osimo naar Imola, 214 km.
Hoe sterker dit duo op elkaar raakt ingespeeld, hoe vermakelijker de commentaren.

JV vertelt dat Tom Dumoulin een selfie heeft ‘getrokken’ met een mooie hond die hij zag in het publiek. Hij had de eigenaresse om toestemming gevraagd. KK vraagt vervolgens wat voor soort hond het is. Dat weet JV niet.

KK: Tom heeft zelf een witte herder, Charlie.

JV: Genoemd naar?

KK: Geen idee.

Na de reclame (irritant ja!) ontrolt zich de volgende dialoog.

JV heeft ondertussen de foto gevonden en toont deze aan KK.

KK: Inderdaad een witte herder ook, een Canadese herder, nee een Zwitserse volgens mij. Ik woon vlak bij Tom, hij woont in Kanne en ik in Vroenhoven en ik ben heel veel buiten, zoveel mogelijk. Als ik ga wandelen is dat bij een natuurgebied en daar is een hondenweide en daar kom ik dan vaak Charlie tegen. Die is daar dan niet met Tom of Thanee…

JV: Marleen … (haha)

KK: .. (haha) nee, die is dan met de uitlaatservice.

JB: De uitlaatservice?!?

KK: Ja, ken je dat niet?

JV: Nee!

KK: Nou, dat bestaat. Dus als je zelf geen tijd of zin hebt of beide om je hond uit te laten, zeker zo’n grote hond heeft veel beweging nodig..

JV: Maar waarom heb je dan een hond als je hem zelf niet kunt uitlaten? Of is dat redelijk kort door de bocht?

KK: Eh nee, daar heb je wel een goed punt. Ehm… het lijkt of het toch wat gaat regenen, zag je dat? [in beeld: Ryan Mullen trekt regenjackje aan]

JV: Ja, beetje frisjes.

KK: Ja. Als Tom thuis is, vindt hij het heel fijn om met Charlie te gaan wandelen. Maar natuurlijk is het ook zo, als wielrenner ben je veel weg, en ook heel veel moe. Ik had vroeger zelf een hond, een boxer. Dolores Layla van de Boxdoorn (phonetisch opgeschreven, red). Die is helaas overleden, een schitterend ras, veel plezier van gehad. Maar ik was ook veel moe en dan had ik echt geen zin om met die hond te gaan wandelen, dus wat ik ook vaak deed, was op de fiets de hond uitlaten. Ik weet dat Michael Boogerd, die had vroeger een labrador, en die deed dat ook altijd op de fiets.

JV: Oké (op afsluitende toon, red).

KK: Dus over het algemeen houden wielrenners niet van wandelen.

JV: En van honden.

KK: Maar wat het punt dus is, Charlie vindt het dus helemaal fantastisch met de hondenuitlaatservice. Het is een busje, een wit busje, en dat meisje, dat is haar werk, honden uitlaten. In dat busje zijn twee verdiepingen, beneden voor de grote honden en boven voor de kleine hondjes, die dan dus worden opgetild en die worden dan en dan gaan er vijftien tot twintig honden in die bus.

JV: Hoeveel?!?

KK: 15 -20.

JV: En geen ruzie?

KK: Zo zijn honden niet.

JV: Nee.

KK: Dat zou je inderdaad denken, maar dat is niet zo, dat is een roedel geworden en dat gaat helemaal prima. Dat is af en toe even een beetje bijten, beetje grommen om duidelijk te maken wie de baas is.

JV: Dat mag?

KK: Ja en dat is, Tom zegt ook, dat is één groot feest, Charlie vindt het het allergaafste wat er is om naar die hondenweide te gaan met die club, met zijn roedel.

JV: En is Charlie ook een type kopman?

KK: Volgens mij niet.

JV: Een volger, een knecht.

KK: Ja.

JV: Oké. [beelden van Santarcangelo di Romagna]

KK: Dus nou ja, dat is schitterend en het is eigenlijk een win-win situatie. De eigenaren van die honden zijn blij want die zijn druk. De honden zijn blij want die gaan met hun hondenclubje lekker spelen buiten en dat meisje ook. Dat kost ongeveer 10 euro per keer en dat is dan 150 euro, daar kan je van leven.

JV: Dat is mooi, mooi verdiend.

KK: Tot zover over honden, Jeroen. (haha)

JV: Ja, misschien wel. Ik heb weer iets bijgeleerd over honden. Deze mannen (Frapporti, Senni, Zhupa, Maetri, Mosca) zijn ondertussen 100 km in de aanval. [beelden van de vluchters in de stromende regen]

Deze dialoog duurde van km 95.5 tot 89.4.
Hopelijk is er in ontknopingsweek 3 nog wat tijd voor een paar dialogen.

Tweet JV 4 mei: https://twitter.com/Eurosport_NL/status/992410116845703168

Dé Hogeweg

Dé Hogeweg is redacteur en sportliefhebber: wielrennen, schaatsen, hardlopen en honkbal. Ze groeide op met de Ronde van Bunnik. Latere geliefde fietstochten waren Rondje IJsselmeer, de Fietselfstedentocht (inclusief kruisje na de passage van de Bonkevaart), Ring of Kerry en Rondje Mauritius. Logeerde toevallig in het BMC rennershotel toen de Tour in Rotterdam startte. Grote voorliefde voor buitenbeentjes in het peloton.
Dé Hogeweg

Latest posts by Dé Hogeweg (see all)