Raad het plaatje - WK Zandvoort 1959‘In een te Parijs gehouden vergadering heeft de Franse Federatie van Beroepsrenners besloten met algemene stemmen het door de UCI gekozen parcours voor de wereldkampioenschappen op de weg in 1959 (Zandvoort) verworpen. Het bestuur is van mening dat het niet voldoet aan de normen welke voor een circuit, waarop een wereldkampioenschap wordt gehouden, moeten gelden.’ Dit is eind 1958 te lezen in dagblad De Waarheid over de Fransen die volgens datzelfde bericht niet aan de WK mee zullen doen als er geen ander parcours wordt aangewezen.

Een ander rondje komt er niet, van de renners wordt verwacht dat ze over de boulevard en vooral op het autocircuit hun WK moeten rijden. De Nederlanders weten hoe ze op circuit moeten rijden omdat de KNWU voor de Nederlandse titelstrijd al een paar keer in Zandvoort is neergestreken. Maar renners als Bobet, Anquetil, Bahamontes en Gaul vinden dit WK niet selectief genoeg. Ze missen de bergen, of op z’n minst de heuvels en zien daarnaast al die rare bochten helemaal niet zitten.

Toch wordt de Franse soep in augustus 1959 niet zo heet gegeten als-ie in 1958 is opgediend. Oké, Bobet en ook Bahamontes laten het kampioenschap aan zich voorbij gaan, maar Charly Gaul (de Luxemburgse bond verplicht hem te rijden) en Anquetil (hij wil de sprint aantrekken voor zijn vriend André Darrigade) staan wel ‘gewoon’ aan de start.

Sprinter Darrigade wint, redelijk eenvoudig. Succes dus voor de landenploeg die Zandvoort een jaar eerder nog veel te plat vond…

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)