Het voorjaar is voor Specialized

By |donderdag 26 april 2012|

Vergeet Tom Boonen, GreenEdge of Astana. De onbetwiste winnaar van de voorjaarsklassiekers is Specialized. Op de Amerikaanse fietsen werd Dwars door Vlaanderen, de E3 Prijs, Gent – Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen, de Amstel Gold Race en Luik – Bastenaken – Luik gewonnen.

Als leverancier voor maar liefst drie profploegen (Astana, Quickstep en Saxo) is Specialized ruim vertegenwoordigd in het peloton. En blijkbaar zijn de fietsen betrouwbaar genoeg om er ook zware koersen als Parijs – Roubaix mee te winnen. Samuel Sanchez zal er jaloers op zijn, die stond zowel in AGR als in LBL met zijn patserige – en behoorlijk krakkemikkige – Orbea langs de kant van de weg. Beide keren op het precies verkeerde moment om pech te krijgen.

Fabian Cancellara wist op de Trek nog wel de Strade Bianche te winnen, maar beleefde betere tijden op zijn Specialized in Saxo-tijden. Een periode waarin nog werd gedacht dat er een motortje in de Specialized zat. Al behoren die tijden nog steeds niet tot het verleden…

Team Green Edge, Sky en Liquigas doen in de overwinningen ook nog leuk mee op respectievelijk de Scott, de Pinarello en de Cannondale, maar het staat niet in verhouding tot de Specialized. Betrouwbaar, solide en comfortabel. Zo heeft de fiets zich dit jaar bewezen.

De fiets ligt goed bij de profs. Tony Martin wil niks anders en ook Cavendish was graag op de Specialized doorgefietst.

Boonen, die op de fietsen van Eddy Merckx geen deuk reed in een pakje boter, gebruikte overigens voor drie overwinningen ook drie verschillende fietsen. Op de Tarmac (8000,- euro) zijn de meeste overwinningen behaald. De Roubaix was een protoype en de S-Works McClaren Venge is het sprintkarretje waarop Cavendish vorig jaar wereldkampioen werd en waarop Boonen naar de winst in Gent – Wevelgem sprintte. Het ding kost 18.000 dollar, maar dan heb je ook wat. Namelijk 25 watt meer.

Onzin voor toerfietsers natuurlijk. Die zijn nog steeds goed af met hun Koga Miyata. Maar onze eerdere conclusie dat de Specialized een lomp imago heeft, moeten we na dit voorjaar maar eens inslikken.

Alex van der Hulst

Alex van der Hulst (1977) is freelance journalist. Hij schreef het boek Draag Nooit Een Gele Trui. Hij schreef eerder het boek We Do Music - 40 jaar Doornroosje en Jozzy, het Bipsboek. Is net als veel andere muziekliefhebbers een mislukt wielrenner. Veel verder dan twee jaar nieuwelingen bij RTC Groenewoud kwam het KNWU-lidmaatschap niet. Is toch stug blijven doorfietsen over de Nijmeegse stuwwal en sinds enkele jaren verliefd op de Ronde van Vlaanderen. Rijdt Eddy Merckx en heeft zijn bolletjes-t-shirt van Gert-Jan Theunisse uit 1989 nog steeds niet weg durven doen.


Favoriete wielerboeken:


3 Comments

 1. Frank van Dam 26/04/2012 at 15:23 - Reply

  Ik ben te lui om het uit te zoeken, maar hoe zit dat met Shimano versus Campa versus SRAM?

  • ralph 27/04/2012 at 10:33 - Reply

   Quickstep – Sram
   Astana – Sram
   Saxobank – Sram
   Trek – Shimano
   Green Edge – Shimano
   Sky – Shimano
   Liguigas- Sram

   Grote winnaar vanuit dit perspectief is Sram. De grootste koersen zijn gewonnen met een Sram-groep.

 2. ralph 27/04/2012 at 10:47 - Reply

  Verliezer van het voorjaar vind ik toch wel BMC. Zwitserse kwaliteit staat niet altijd garant voor winst. Zoveel toprenners in een team (inclusief Gilbert, Hushovd en Ballan) geeft niet de garantie op de winst. Dat is dan ook wel weer mooi. Opvallend!

  Vorig jaar was Canyon als fietsfabruikant de grote winnaar in de 2e helft van de voorjaarsklassiekers door de vele overwinningen van Gilbert.

Geef een reactie