Hoe sterk is de eenzame fietser?

By |woensdag 10 augustus 2011|

De Ronde van Portugal, officieel genaamd de Volta A Portugal Em Bicicleta, is in Nederlandse wielerkringen geen aansprekende ronde. Bekendste winaars in het verleden waren Joaqim Agostinho, die ´m begin jaren ‘70 driemaal won, Massimiliano Lelli, Zenon Jaskula en Vladimir Jefimkin. Tegenwoordig wordt deze twaalfdaagse ronde door de UCI als een continentale koers aangemerkt. Gevolg is dat er geen bekende renners meer meedoen. Voornamelijk Portugese en Spaanse ploegen en een enkele opleidingsequipe stuurt een afvaardiging. 

PetrovDe tragiek is er niet minder door. Neem nu Danail Andonov Petrov, 33 jaar en nationaal kampioen van Bulgarije. Kopman van Konya Torku Seker Spor – Vivelo. Precies, een Turkse ploeg met een aantal Bulgaarse en Turkse renners onder contract. Petrov reed eerder, sinds 2000, voor verschillende Portugese ploegen en nam de afgelopen 3 jaar al deel van de Ronde van Portugal. Dat was wellicht de reden van de Turkse ploeg besloot om aan deze ronde me te doen. Petrov krijgt steun van 4 jonge Turkse renners: Serhat Sert, Muhammet Atalay, Mustafa Sayar en Selcut Turkcetin en 4 wat meer ervaren Bulgaarse renners: Evgeny Gerganov, Stanislav Zaraliev, Svetoslav Tchanliev en Daniel Petrov (geen familie).

Petrov rijdt een redelijke proloog. Hij wordt 32e op 12 seconden van winnaar Hugo Sabido. Sayar en Gerganov zitten ook bij de eerste 100. Voor de andere 6 rijders is dan al duidelijk dat het een zware ronde wordt.

In de eerste etappe raakt Petrov, die keurig in het peloton eindigt, al twee Turkse ploegmaats kwijt. Sayar en Gerganov doen het weer redelijk, maar de andere zes komen op grote achterstand binnen.

Aan het eind van de volgende dag blijkt Petrov (34e) nog maar één ploegmaat in koers te hebben: Sayar eindigt als 98e op ruim 25 minuten van de winnaar.

In de 3e etappe eindigt Sayar opnieuw als 98ste, op grote afstand van de winnaar. Petrov rijdt weer goed. Hij eindigt de etappe als 18de en stijgt daardoor naar de 25e plaats in het algemeen klassement.

In de vierde etappe is Petrov mee in de ontsnapte groep van 27 renners. Hij sprint mee voor de overwinning, maar haalt het net niet. Hij wordt 5e en is nu 23e in het klassement. En Sayar? Nee, voor hem is de pijp na vier dagen helemaal leeg. Hij geeft op.

Petrov moet de rest van de ronde dus alleen rijden.

Wat gaat er dan in je hoofd om, Danail? Zelf rijd je goed, maar er is niemand meer die nog eens een bidon voor je haalt. Geen kamergenoot meer. Je kunt net een potje klaverjassen met de ploegleider, de verzorger en de mecanicien. Alle andere ploegen hebben nog minimaal zeven renners in koers. Bedenk je je nu dat je met 33 jaar in de herfst van je carrière gekomen bent? Dat je in een ploeg met krabbelaars terechtgekomen bent. Dat je je misschien beter kan gaan richten op een andere loopbaan? Of ga je juist de klinkers uit de straat rijden om voor volgend seizoen een contract te verdienen bij een betere ploeg? Wat is nu 33 jaar? Evans won de Tour op zijn 34e. Je bent niet voor niks tweevoudig Bulgaars kampioen. En je hoeft nu alleen nog maar voor jezelf te rijden. Je bent volkomen vrij. Niemand die nog van je verlangt dat je ergens een gat dichtrijdt. Misschien gunnen je concurrenten je zelfs wel wat.

Gelukkig, gisteren konden we Petrov met rugnummer 111 nog zien rijden in de livestream van de Volta a Portugal. Weer een keurige 11e plaats, in dezelfde tijd als de winnaar, Andrea Guardini, die zes ploeggenoten op kop kon zetten om de ontsnapping van vandaag te neutraliseren.

Vandaag rustdag. Daarna nog vijf etappes om te vlammen. Danail Petrov staat nog steeds 23e in het algemeen klassement op 3.54 van leider Ribeiro (en ruim 22 minuten voor Thomas Dekker).

Hugo Vogel

Hugo Vogel is juridisch broodschrijver bij een middelgrote gemeente. In zijn vrije tijd zoekt hij de tragiek in sport en muziek. Hij zou graag eens de Ronde van Langkawi verslaan.

3 Comments

  1. Josvannierop 10/08/2011 at 09:42 - Reply

    De Ronde van Portugal mag dan in Nederland niet aansprekend zijn, hier in Portugal (ik ben er op vakantie) wel. Met het tv-showprogramma Ha Volta live in de finishplaats, 2 uur live op tv, veel sponsoractiviteiten rond de finish en veel publiek. Leuk om mee te maken. 

  2. felix vogel 11/08/2011 at 19:54 - Reply

    In de zesde etappe eindigde onze lone cowboy als vierde, in de eerste groep dus. Thomas Dekker moest vandaag opgeven vanwege een bovenbeenblessure.

  3. hugo vogel 15/08/2011 at 19:31 - Reply

    Danail Petrov reed vandaag gewoon de Volta A Portugal uit. Een keurige 13de plaats vandaag bracht hem, na veel tijdsverlies de afgelopen 2 etappes, op een 39ste plaats in het klassement, op 42 minuten van eindwinnaar Ricardo Mestre. Twee keer top 10 gereden. Gewoon goed gedaan. 

Geef een reactie