Met dit herfstachtige/winterse weer is het zaak om een stel betrouwbare banden op je fiets te hebben. Niemand rijdt graag lek, maar bij deze temperaturen met verkleumde vingers een bandje wisselen, daar zit natuurlijk niemand op te wachten.

In 2017 bracht Hutchinson de Fusion 5 op de markt. Een band die volgens de fabrikant de eigenschappen bezit om zorgeloos in dit weer te kunnen rijden.

Ik heb de tubeless ready type ‘Performance’ 25 mm getest. Omdat ik nooit eerder tubeless gereden had en, zo bleek achteraf, niet direct de juiste tools had om de band tubeless te monteren, heb ik er eerst ouderwets een binnenbandje in gedaan. Na wat tips van mijn fietsenmaker was het met behulp van een compressor een fluitje van een cent om de band ook tubeless te monteren. Door de kop van het ventiel eruit te halen en in één keer een flinke hoeveelheid lucht in de band te blazen, pakt de band vast in de velg. Vervolgens de latex in de band en deze opgepompt tot 7 bar. Normaal gezien zou ik ze tot de max aanbevolen 8 bar oppompen, maar met de herfstachtige weersomstandigheden was 7 bar wel voldoende. Omstandigheden die trouwens gelijk een goede test zijn voor de duurzaamheid van de banden.

Wat opvalt is dat t.o.v. van andere banden, de rolweerstand op met name slecht wegdek, een stuk minder is. Ik woon vlakbij de grens met België, waar voldoende slecht wegdek te vinden is, waardoor ik dit uitgebreid heb kunnen testen.

Ook met de grip zit het goed. In de testritten heb ik regelmatig een kasseistrook meegepakt en bij nat weer zonder al te veel af te moeten remmen, comfortabel de bochten kunnen nemen.

Ik heb inmiddels zo’n 700 kilometer met de banden gereden. Na mijn ritten controleer ik de banden op kleine scheurtjes, steentjes of andere oneffenheden. Tot op heden houden de banden het goed en is er nog nauwelijks slijtage te zien. Een prima prestatie gezien de testomstandigheden. Hutchinson claimt dat dit type band 4000 kilometer mee gaat. Na 700 kilometer is het wellicht nog wat vroeg om die conclusie al te trekken, maar het ziet er op zijn minst veelbelovend uit.

Conclusie; De band onderscheidt zich met name wanneer hij op de proef wordt gesteld. Duurzaamheid en comfort wanneer het wegdek te wensen overlaat. Zoek je een band waarbij je probleemloos op ieder type wegdek comfortabel kunt rijden, dan heb je hier een prima band aan.