Iedere kassei een mening

By |maandag 3 april 2017|

kopgroep Leberg

Eindelijk klonk het startschot in een zonovergoten Antwerpen, toen ‘iedere kassei zijn mening gezegd had’ (JdC of MW op Sporza). Thijs Zonneveld had gelukkig een spoorboekje geschreven, waardoor de zondagse tv-thuisplanning dit keer perfect was. Dank Thijs, ik heb je ochtendaanbevelingen opgevolgd, behalve hetbiertje dan en het ontbijt kreeg ik niet in één ronde op.

Ondertussen vroeg ik me af hoeveel andere wielergekkies er klaar zaten om half 10. En vooral: hoeveel er om 18 uur nog steeds naar ‘de Belg’ keken, net als wij. Ronduit razend benieuwd ben ik naar hoeveel keer de verzuchting in huiskamers heeft geklonken: wat een genot om niet steeds onderbroken te worden door die Eurosportreclames.

Zonneveld voorspelde om 11.23 uur een vroege vlucht met een renner van Roompot. En yep: André Looij (Roompot, debuut in de RvV) zat in de ontsnapte kopgroep.

Goede vriendin, kunstenares en wielenster Ellen van Toor legde de prachtprestatie vast op de Leberg. Ik ben meteen fan geworden en verheug me er nu al op Looij aan te moedigen tijdens het NK deze zomer en wie weer waar nog meer.

De Hoogmis, Vlaanderens Mooiste, De Ronde der Ronden, De Belangrijkste Dag van België, de zon, de renners, het publiek dat netjes achter de koorden bleef, het gejuich (zonder boe-roepen), de laatste RvV van Tom Boonen, de lange vlucht van Philippe Gilbert, het kón allemaal niet op gisteren. Op de onfortuinlijke val van drie protagonisten en de gebroken pink van Vanmarcke na leken er weinig vuiltjes aan de lucht.

Toch was er ook een opmerking in de commentaarmarathon die me aan het denken zette. Ik weet niet wie hem plaatste: De Cauwer of Wuyts. Het werd bijna terloops gezegd: ‘Dat is dan toch weer die Nederlandse mentaliteit’ en even later ‘in ieder geval de Amsterdamse’. Het ging over de renners en hun gedrag in het peloton. Bijvoorbeeld een renner die stottert krijgt daar extra de aandacht op gevestigd door een pesterig: jahaa, zeg het maar. Het onderwerpje verdween even snel als het te berde gebracht was.

In de komende week ga ik op zoek of ik er meer over kan vinden, want dit kan en mag natuurlijk niet. We willen toch niet wéér een doorbraak in het wielerzwijgen zoals Thomas Dekker deed in Mijn gevecht.

De dag eindigde met een stralende Philip Gilbert op de hoogste trede. Van de Nederlanders eindigde Niki Terpstra (Beverwijk, 20 km van Amsterdam) als derde en Dylan van Baarle (Voorburg) als vierde. André Looij (Wilnis, provincie Utrecht) DNF, want voortijdig uit de koers gehaald.
Tom Boonen was een ‘prachtige stoorzender’ en eindigde in zijn laatste Hoogmis als 37e. Zondag 9 april in Parijs – Roubaix nieuwe kansen en kasseien en voor hem.

P.S.
Peilingvraag 1: Wie heeft de hele dag gekeken naar de Hoogmis?
Peilingvraag 2: Wie heeft het ontbreken van onderbrekingen (reclames, vaak ook voor eigen programma’s) bejubeld en hoe vaak?

Reageren kan hieronder.

Foto: Ellen van Toor

Dé Hogeweg

Dé Hogeweg

Dé Hogeweg is redacteur en sportliefhebber: wielrennen, schaatsen, hardlopen en honkbal. Ze groeide op met de Ronde van Bunnik. Latere geliefde fietstochten waren Rondje IJsselmeer, de Fietselfstedentocht (inclusief kruisje na de passage van de Bonkevaart), Ring of Kerry en Rondje Mauritius. Logeerde toevallig in het BMC rennershotel toen de Tour in Rotterdam startte. Grote voorliefde voor buitenbeentjes in het peloton.
Dé Hogeweg

Latest posts by Dé Hogeweg (see all)

Related Post

3 Comments

 1. Richard Noorlander 03/04/2017 at 18:34 - Reply

  Alles gezien, Wel een beetje spijt. Heb dit jaar veel mooiere V
  laamse koersen gezien

 2. Marc Peeters 03/04/2017 at 18:56 - Reply

  1. Nee, want de combi zelf fietsen (actief) en fietsen kijken (passief) vind ik mooiste. Vanaf Parike met de benen omhoog en het Kwaremont-bier binnen handbereik. Genoten!
  2. Ja, wat een verschrikking die reclameblokken. Even erg zijn vaak de overschakelingen naar Renaat-op-de-motor, of de interviewtjes-die-klaar-staan. Futiele zinloze informatie (net als die advertising)

 3. Tijn 03/04/2017 at 18:56 - Reply

  Peilingvraag 1: Ik!
  Peilingvraag 2: Minstens dertig keer. Alle dertig keren dat Eurosport eruit zou kunnen gegaan zijn.

Geef een reactie