Nee, Hetiskoers heeft de hoop op een Nederlandse etappezege nog niet opgegeven. Toch? Nog kansen genoeg voor Westra, Ruijgh, de Kort, Mollema, Gesink, Van Hummel, Hoogerland en Veelers. Eh? Ja toch? U begrijpt het: we beginnen ‘m wel een beetje te knijpen.

Het is tijd voor een list, en de sportstatistici van Infostrada gaan ons daar bij helpen. Dat hebben ze ook al gedaan voor het NOC en de roeibond, blijkt vandaag.  Een tijdens de Olympische Spelen van 1900 behaalde gouden medaille is alsnog aan Nederland toegekend, valt te lezen in de Volkskrant. Tijdens de genoemde Spelen in Parijs werd een van de Nederlandse roeiers in de finale vervangen door een van straat geplukt Frans jongetje, waardoor de prijs niet aan Nederland werd toegekend maar aan de gemengde teams. Onterecht, zo blijkt nu en dus hebben ‘wij’ er een gouden plak bij.

Zo kan het dus ook! Infostrada doe uw werk, en onderzoek al die Touretappezege’s die nog niet aan een Nederlander zijn toegekend. Alvast één tip: Alex Zülle. Staat geboekt als Zwitser maar zijn moeder komt toch echt uit Nederland. Zeg nou zelf: als je moeder in Nederland is geboren, dan bén je toch gewoon ‘van ons’?

Johan Keedol Evans (1833 - 1870) uit Breda.

Het zet de teller meteen op twee. Alex wint in 1995 de negende rit, en in 1996 is hij in eigen land (’s Hertogenbosch, Nederland bedoelen we natuurlijk) de snelste in de proloog. Huppakee, dat Hetiskoers-shirt voor de eerste Nederlandse ritzege kan naar Alex. Of naar z’n moeder…

Mocht de matriachale lijn niet afdoende zijn pakken we de witte trui van Tejay van Garderen. Zijn vader is Nederlands. Hij spreekt zelfs Nederlands! Reed in 2008 / 2009 nog voor Rabobank Continental. Won weliswaar geen rit maar voor een paar dagen witte trui halen we onze neus niet op.

Wellicht moeten we naast Infostrada dus ook het Centraal Bureau voor Genealogie inschakelen. Wij vermoeden een nog onontdekte goudmijn aan medailles, ritoverwinningen en wellicht ereplaatsen op het podium in Parijs!

[met dank aan Bas van Eijk]

 

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)