‘Proficiat, weer een overwinning. Wat gaat er door je heen?’

‘Wat een ge-wel-di-ge dag. Heel trots ben ik. En dankbaar.’

‘Heeft de uitslag je verrast?’

‘Ja en nee. Ik wist dat we op koers lagen, we hebben de afgelopen maanden dan ook keihard gewerkt. Hebben ons veel ontzegd, en altijd het oog gehouden op het lange-termijndoel. Maar als je dan daadwerkelijk in het zicht van de finish komt en het spant er om, dan slaan de twijfels soms wel eens toe. Gelukkig hebben we het hoofd koel gehouden. En hier sta ik dan, als winnaar, met de bloemen te zwaaien. Hartstikke gaaf. Ja, er staat een zeer tevreden mens tegenover je.’

‘Hoe taxeer je de tegenstanders die je hebt verslagen?’

‘Stuk voor stuk zijn het zeer goede concurrenten. Kanjers. Ze hebben ook allemaal al wel eens eerder als winnaar op het podium gestaan. Maar deze keer ben ik het!’

‘De voorsprong was uiteindelijk nog zeer ruim…’

‘Ja, lange tijd leek het op een fotofinish uit te draaien, maar tegen mijn demarrage was niemand opgewassen.’

‘Je draagt nu al jaren de verantwoordelijkheid als leider van jullie ploeg. Is dat niet slopend?’

‘Soms, als je verliest, dan is het een hondenbaan. Zo kijk ik ook naar de verliezende collega’s die nu na afloop de pers en het publiek onder ogen moeten komen. Ik leef met ze mee. Maar over het algemeen ervaar ik de druk niet als vervelend. Het is meer gezonde spanning. Komt ook omdat we het met het hele team doen. Het is echt teamwork. Een geoliede machine. Ik kan het niet alleen. Naar buiten toe ben ik misschien de leider, maar binnen onze ploeg wordt daar heel anders over gedacht. Iedereen is gelijk en even belangrijk. Van de chauffeur van de bus tot aan mijn rechterhand in het heetst van de strijd.’

‘Iedereen verwachtte dat het vandaag een tweestrijd zou worden tussen jou en je grote concurrent W. Hij wordt innig aanbeden en fel gehaat, een middenweg is er bijna niet. Hoe is jullie verstandhouding?’

‘Buiten de schijnwerpers van media of publiek is het een goede kerel, al ben ik het vrijwel nooit met hem eens. We spreken elkaar ook echt niet vaak. Je wordt beiden geleefd, zo gaat dat nu eenmaal op dit niveau. Maar geloof me, het is een prima vent. Alleen strijden we nu eenmaal voor andere belangen, dus dan gaat het hard tegen hard. Hij kan gelukkig wel incasseren. Ik geniet van de strijd. Dat is gewoon gaaf.’

‘Zoals gezegd: de kopgroep ging als een speer, en na je flitsende demarrage was de voorsprong op de meet groot. Natuurlijk op het achtervolgende trio, maar vooral op het peloton. Krijg je iets mee van de strijd in de achterhoede?’

‘Niet veel. Dat speelt zich ver van mij af. Ik focus ook vooral op onze eigen prestatie, maar nu achteraf kan ik zeggen dat ik iedereen die het einde van de rit gehaald heeft, kan feliciteren. Zeker de nieuwkomers. Dat is gewoon knap!’

‘Morgen wacht jullie weer een zware opgave. Hoe ga je dat aanpakken? Nieuwe partners zoeken? Coalities smeden?’

‘Ja zeker, alleen kunnen we het niet. We gaan voor het hogere doel en daarvoor moeten we de handen ineenslaan. Ja, beschouw dit als een uitnodiging aan de anderen. Aan mijn tegenstrevers. Ik hoop dat we eruit komen. En zo niet, dan kunnen we altijd nog het gewicht van de koers aan een ander laten. Laat W. het dan maar opknappen bijvoorbeeld. Ik heb geen haast, mijn kans komt wel. En mijn voorsprong is riant.’

‘Even wat verder vooruit blikken: je hebt onlangs in een interview gezegd dat je zeker nog vier jaar door wil. Sta je daar nog steeds achter?’

‘Absoluut. Deze zege geeft me het vertrouwen dat dat een goede keuze is. Ik voel me ook nog zo fit als een hoentje. En de ambitie is geen spat minder. Nee, jullie zijn de komende jaren nog niet van me af, haha.’

‘Dank je wel Mark Rutte, nogmaals proficiat met de klinkende verkiezingsoverwinning van de VVD!’

Sander Peters

Als Sander Peters (1974) geen teksten schrijft, zit 'ie op de fiets. De racefiets dus. Een Trek, lekker degelijk. Want klussen aan z’n fiets, daar houdt ‘ie niet zo van. Ook niet zo’n fan van clichés en pseudo-intellectueel geneuzel over de koers (Hoogmis, Koers Van De Vallende Bladeren, Hel Van Het Noorden, Il Lombardia, etc.). Dol op macaroni-met-smac-en-kaas en de Vuelta.