Waar is de groene trui?

By |vrijdag 12 mei 2017|

De paarse trui is terug! Ik vind het mooi, ik vind het prachtig. Bij de paarse puntentrui moet ik denken aan Johan van der Velde, aan Guido Bontempi, Giuseppe Saronni en aan Mario Cipollini. Giro-historie dus. De leider van het puntenklassement in de Giro d’Italia hoort een paarse trui te dragen. Punt.

Oké, oké, zo heilig als het roze is ie natuurlijk niet, maar dat het paars (of eigenlijk cyclaam) in 2010 wordt ingewisseld voor een rood vod, heb ik nooit begrepen. Eind jaren zestig was de puntentrui eventjes rood maar de puntentraditie kleurt toch vooral paars.

Van begin 2010 is de foto met daarop (naast ‘onze’ Yolanthe; de Giro-start is in Amsterdam) de truien van de drie nevenklassementen. Gesuggereerd wordt dat de keuze voor rood is ingegeven door een nieuw te maken kleurencombi die – hé, wat een toeval – de Italiaanse driekleur laat zien.

Leuk, maar dat maakt het einde van de groene bergtrui, een paar jaar later, nogal onbegrijpelijk. In 2010 is ie ineens blauw. Azuurblauw heeft iets Italiaans maar de nieuwe leiderstrui lijkt toch echt te maken te hebben met de kleur die de sponsor van het puntenklassement zich eigen heeft gemaakt; Banca Mediolanum heet de boosdoener.

Het gevolg is dat dat de nevenklassementen nu een Franse vlag laten zien. Was dat de bedoeling? Tja, doe dan maar weer gewoon de groene trui. Het groen van Claudio Chiappucci, José Manuel Fuente en van de bergkoning der bergkoningen Lucien van Impe.

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

Geef een reactie