Italiaanse wijn voor bij de Giro!

By |donderdag 1 mei 2014|

HetisKoers! is voorstander van bourgondisch genieten van wielrennen. We hebben menig klassieker of touretappe voorzien van bieradvies. René stuurde ons een mail die we al veel eerder hadden verwacht; over het feit dat ook wijn prima past bij het wielrennen. Vandaar geeft René u hier wijnadvies en wel bij de op wijngebied meest interessante etappe van de Giro d’Italia, de tijdrit Barbaresco naar Barolo op donderdag 22 mei.

Er is bijna niet aan te beginnen om alle wijngebieden en -gebiedjes, de beroemde producenten, soorten wijn en kwaliteit te gaan benoemen in de slechts korte route van deze individuele tijdrit. Zoals al beschreven in de algemene informatie over Piemonte vinden we in de in deze regio liefst 16 DOCG’s (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), de hoogste kwalificatie die in Italië aan wijn gegeven kan worden. Daarnaast is Barolo één van de drie ‘Italiaanse koningen’.

Hieronder volgt een poging de absolute ‘must see-wijnspots’ samen te vatten:

Routekaartje-Barbaresco-Barolo

We starten in Barbaresco. De Barbaresco doet door de bank genomen in kwaliteit niet onder voor de Barolo. De reden dat de Barbaresco een net iets minder grote naam is dan Barolo is omdat het dorp en haar nabije omgeving geen koningen, adel en/of regeringsleiders als bewoners had. Dat gold voor Barolo wel. De rode wijnen van de nebbiolo zijn vaak van uitstekende kwaliteit en leveren prachtige, volle, krachtige en rijke wijnen op.

Omdat we in het dorp Barbaresco starten, noemen we hier de naam van een bekende wijnproducent die ook in het gelijknamige dorp is gevestigd: Angelo Gaja, ook wel ‘Angelo Nazionale’ genoemd. Hij ‘regeert’ de wijnbouw in Piemonte en in het bijzonder Barbaresco. Zijn vader Giovanni was in de jaren vijftig en zestig de grootste wijngaardbezitter van Barbaresco en zijn zoon Angelo was dus voorbestemd om een leidende rol te gaan spelen. Dat heeft hij gedaan door vernieuwing en promotie, waarmee hij de Piemonte- en Barbarescowijnen tot steeds grotere hoogte en wereldfaam heeft gebracht.

We rijden door naar Alba (11,1km) en komen in het gebied van de rode wijnen van de nebbiolo d’alba die vroeger vaak zoet waren en jong gedronken moesten worden, maar later zijn doorontwikkeld tot serieuze tegenhangers van Barolo. Ze zijn over het algemeen iets minder complex en iets minder lang houdbaar, maar daardoor ook vaak beter betaalbaar. Verder staat Alba bekend om de Dolcetto, een charmeur onder de rode wijnen: hij is vroeg drinkbaar en heeft sterke vruchtenaroma’s, maar de beste exemplaren hebben beslist een gecompliceerd karakter (Wijn, André Dominé). Ook hier in Alba kiezen we voor het noemen van een gerenommeerde wijnproducent in het dorp zelf: Pio Cesare, gehuisvest in het centrum van Alba.

Vanaf Alba steken we de rivier Tanato over naar Mussotto (12,4km) en rijden we tot aan Cinzano (21,3km) langs de zuidkant van de DOCG Roero. Hier worden ook de rode wijnen van de nebbiolo d’alba gemaakt en daarmee is dit gebied in feite een voortzetting van het gebied rondom Alba, maar dan aan de noordkant van de rivier. Over het algemeen worden de wijnen van zuid naar noord lichter en minder gecompliceerd.

Tot aan Cherasco (29,8km) rijden we zelfs eventjes de wijngebieden uit. Maar niet voor lang…

Zodra we de Tanato weer oversteken en richting Vergne (39.9km) rijden, stormen we af op Barolo, het dorp van de gelijknamige wijn die dus tot de drie ‘Italiaanse koningen’ behoort. Proevers die de verrukkingen van deze wijn uitprobeerden, werden meestal lyrisch wanneer ze tinten ontdekten van teer, viooltjes, chocolade, gedroogde pruimen, tabak, truffels en herfstrook (Larousse wijnencyclopedie). Luciano Sandrone noemen we hier als meest in het oog springende wijnproducent in het dorp Barolo zelf. Hij werd door zijn Cannubi Boschis wereldberoemd.

Het is moeilijk om te stoppen met schrijven over deze Velovino-koninginnerit. Maar het mooie van deze etappe is dat het een indivdiuele tijdrit is, waardoor we de mooiste plekjes steeds weer opnieuw zien. Het enige wat nog te zeggen valt is: geniet!

Lokale tip: Angelo Gaja (Barbaresco)
Lokale tip: Pio Cesare (Alba)
Lokale tip: Luciano Sandrone (Barolo)

Dit artikel en nog véél meer is te vinden op Velovino.nl. René geeft tips bij de Giro, de Tour de France en de Vuelta.

Bas Van Eijk

Bas Van Eijk

Bas van Eijk werkt thuis en ziet daarom alles van de Tour. En de rest van de wielerkalender. Werkt soms vanaf de Wahoo Kickr in Zwift.
Bas Van Eijk

Related Post

One Comment

  1. Roel H 01/05/2014 at 18:46 - Reply

    Wat een super fijne website, Velovino.nl! Boordevol informatie, erg nuttig!

Geef een reactie