Tijdschrift De Muur dook in het januarinummer in allerlei familieverbanden. Van der Poel/Poulidor, de broers Planckaert, Kreder et cetera et cetera. Wielerfamilies komen vaak uit kleine, afgelegen dorpen, constateert Frank Heinen in zijn zoektocht naar het waarom, waarheen en hoe. Ook in zijn verhaal passeren de nodige families de revue. Wie zijn artikel heeft gelezen (doe dat vooral!), zal zich afvragen waarom de hieronder beschreven familie Jansen ontbreekt. Ook in de vele voetnoten kom je deze Jansens niet tegen.

Bij Harrie Jansen (van 25 januari 1947) moet ik denken aan Radio Tour de France, en aan een tv-reportage daarover die ik hier al eens eerder deelde. Pure nostalgie, voor mij dan. Jansen was een aantal jaar wielerverslaggever op de radio om de jaren erna pr-man te worden bij de PDM-ploeg en een aantal teams van ploegleider Jan Raas.

Ook bij Harrie Jansen begon het wielrennen óp de fiets. Tussen 1969 en 1973 was hij een behoorlijk goeie prof op de weg, met in totaal een handjevol zeges.

Harrie is de twee jaar jongere broer van de succesvolle baansprinter Jan Jansen. Hij werd in verschillende categorieën Nederlands kampioen sprint en Nederlands kampioen op de tandem. In die laatste discipline haalde hij met Leijn Loevesijn ook zilver bij de Olympische Spelen van 1968. Tegenwoordig is Jan Jansen al heel veel jaar tandprotheticus.

Jan en Harrie hebben nog een broer, de jongste genaamd André. Ook hij is wielrenner en erna onder andere ook ploegleider en pr-man bij Holland Casino. Tegenwoordig is de gepensioneerde André Jansen in de wielerwereld vooral bekend als de man achter de populaire Facebook-pagina ‘Wielrennen, anekdotes, foto’s enz.’, kortweg Waf.

 

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)