Bij de naam Jan van Houwelingen moet ik aan de Tour de France van 1982 denken. Ik zat nog niet zo in de wielerhistorie, ook niet in de recente, en wist niet Jan deel had uitgemaakt van het viertal dat in 1978 wereldkampioen ploegentijdrit werd (100 kilometer, bij de amateurs). Bert Oosterbosch was een van zijn teamgenoten en hij stond nou juist wél bekend als tijdritspecialist. Van Houwelingen – bij mij – niet.

Maar de Vermeer-Thijs-renner was in de tijdritten van de Tour van 1982 is vorm. In de 11e etappe, een tijdrit van 57 kilometer, verbaast hij vriend en vijand door vierde te worden, net iets voor Joop Zoetemelk. Een paar dagen later staat er een tijdrit van 32 kilometer op het programma. Na 11 kilometer is Van Houwelingen 16 seconden sneller dan toptijdrijder Bernard Hinault maar de latere Tourwinnaar heeft de rit beter ingedeeld en wint met 49 seconden voorsprong op Jan die tweede wordt voor onder andere Gisiger, Zoetemelk en Knetemann.

Voor Jan blijft het – voor het grote publiek – bij deze Tour-uitschieters. Na de Hebro-Flandria-ploeg volgen nog een aantal amateurjaren, contracten bij wat Belgische ploegen (waaronder Verandalux in 1985) en de Nederlandse equipes Skala-Skil en Transvemij.

Vandaag, 12 januari 2018, is Jan van Houwelingen jarig. 63 wordt hij.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)