Dit kaartje ontving ik vorige week van een mevrouw nadat ik een oproep plaatste in de rubriek ‘Lezersvoorlezers’ van het AD. Op het kaartje staat de handtekening van Joop Zoetemelk, en het logootje rechtsboven verklapt dat het iets te maken heeft met de 25-ste editie van de Amstel Gold Race, in 1990.

De mevrouw van wie ik het krijg, schrijft dat ze ‘jaren geleden’ met een prijsvraag een dagje Amstel Gold Race won. ‘Met een speciale trein naar Limburg. De conducteur in die trein was Joop Zoetemelk. In plaats van met een kniptang controleerde hij de kaartjes met een pen en zette zijn handtekening op het kaartje.’

Over deze actie kan ik verder weinig vinden, wel kom ik kranten tegen waaruit duidelijk wordt dat het jubileum wordt gevierd met een reüniebijeenkomst waar oud-winnaars zich laten zien. Eddy Merckx is er onder andere bij, Harry Steevens, de eerste winnaar Jean Stablinski, Jelle Nijdam en ook Joop Zoetemelk.

De zege in 1990 gaat na een spannende laatste kilometer naar Adrie van der Poel.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)