Als Dick Versteeg in 1986 een artikel schrijft over Radio Tour de France komt de gesproken column van Ab Kaashoek ter sprake. Kaashoek is uiteraard een pseudoniem en in zijn ‘column’ doet hij een stemmetje. Het is een persiflage op de vroegere sportcommentator Koen Verhoef. Wie achter de act schuil gaat, willen Radio Tour de France-regisseur Ferry de Groot en muzieksamensteller Herman van der Velden niet vertellen.

Ik kan me voorstellen dat niet alle luisteraars op Kaashoeks wat schreeuwerige bijdragen zaten te wachten maar zelf moest ik meestal wel om lachen om zijn onzin. Kaashoek haalde uit over die schiiiiiiterende Tour de la France en dagelijkse stopzinnetjes als ‘Laten we dat even vaststellen’ en ‘laten we dat niet wegwissen’ zijn al even kenmerkend. Zie als voorbeeld deze bijdrage die ik op internet vind.

Kaashoek past bij de jolige manier waarop de makers van Radio Tour de France aan het programma werken. De kwajongensradio is op te maken uit het eerder genoemde artikel van Versteeg in het Dagblad van het Noorden, uit een artikel in het Parool en niet te vergeten uit deze tv-uitzending uit 1982.

Een jaar nadat journalist Versteeg zich afvraagt welke persoon er achter Kaashoek schuil gaat, komt de bewuste persoon ook met zijn ‘gewone’ stem aan het woord. Leo Driessen is de naam en hij is vanaf 1987 een van de verslaggevers die de Tour vanaf de motor volgt. In 1989 zijn Jorrit Jorritsma en Arno Vermeulen zijn collega’s, zie de foto.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)