Wat een enorm geklaag de eerste week van deze fantastische Tour. Ja fans*, jullie lezen het goed: het is – op de persoonlijke ellende voor sommige renners na dan – een geweldige Tour voor de volgers so far. En dan niet pas sinds Gesink gisteren zijn condorvleugels uitsloeg op de slotklim naar Station des Rousses.
Hoe komen we toch zo klagerig in een vrij land vol melk en honing? Misschien daar om juist.

Wie in Nederland heeft er nog nooit een cursus mindfulness of iets in de categorie Zen gevolgd of moeten volgen voor zijn werk? Wie heeft er nog nooit gehoord van ‘in het moment/the flow zijn’ en ‘het is wat het is’? Nou dan. Laat ons een voorbeeld nemen aan de nummer 204 uit het peloton: Marco Minnaard van Wanty Groupe-Gobert. Debutant in de Tour, 28 jaar, komt uit Wemeldinge en is gezegend met een mentaliteit om u tegen te zeggen. Hij is tweede Nederlander (49e) achter Gesink (46e) in het klassement.

Na de etappe werd hij geïnterviewd en zei: ‘Ik houd van extreme ritten.’
En nu niet meteen met zijn allen met onze hete ‘hij gaat een rit winnen’ adem in zijn nek als in week 3 de schitterende etappes 17 (woensdag 19 juli, klassieker in de Alpen met de Col du Télégraphe en de Col du Galibier) en 18 (donderdag 20 juli, met voor het eerst de finish op de Izouard waarbij dubbele punten te verdienen zijn, interessant voor de strijd om de bergtrui) worden gereden.
Laten we ook meteen kappen met de renners teveel druk op de schouders te leggen.
Een fijne week 2 gewenst, fans.

* gisteren was Ferry ‘hallo fans’ de Groot (Dik Voormekaar Show) in Tour du Jour, waar ik naar kijk omdat ik De Avondetappe niet trek. Zonder te klagen natuurlijk.

foto Dé Hogeweg

Dé Hogeweg

Dé Hogeweg is redacteur en sportliefhebber: wielrennen, schaatsen, hardlopen en honkbal. Ze groeide op met de Ronde van Bunnik. Latere geliefde fietstochten waren Rondje IJsselmeer, de Fietselfstedentocht (inclusief kruisje na de passage van de Bonkevaart), Ring of Kerry en Rondje Mauritius. Logeerde toevallig in het BMC rennershotel toen de Tour in Rotterdam startte. Grote voorliefde voor buitenbeentjes in het peloton.
Dé Hogeweg

Latest posts by Dé Hogeweg (see all)