De keiharde renners volgens de Velominati

By |woensdag 28 juni 2017|

Toen de ongeschreven regels in het wielrennen voor het eerst werden opgeschreven, door een illuster gezelschap met de naam Velominati, vergaarden de schrijvers gelijk wereldfaam. En dat kwam vooral omdat ze precies de goede toon te pakken hadden.

The Rules waren gemaakt met kennis, humor, zelfspot en een duidelijk idee van wat nu leuk was aan wielrennen en wat niet deugde.

Rule #5: Harden the fuck up. Van alle 95 regels is dit de belangrijkste. Er wordt geregeld naar terugverwezen. Het is ook de regel die het vervolg inluidde op het eerste boek van de Velominati.

Het tweede boek heet: ‘The Hardmen: Legends Of The Cycling Gods’. Het gaat over de renners die keihard zijn, voor zichzelf, voor anderen, in rotweer, op vreselijke steile bergen of op rottige stenen, al dan niet geblesseerd of gewoon vol van karakter. Ieder van die Hardmen (onder wie veel vrouwen) krijgt een pagina of vier waarin verteld wordt over hun verdiensten en de reden waarom het van die taaie ijzervreters zijn.

Schrijver (en Velominati-voorman) Frank Strack hanteert het motto: research kan een mooi verhaal enkel kapot krijgen. Vandaar dat er ook af en toe staat dat we het zelf maar op moeten zoeken als er in een verhaal sprake is van een kopgroep waarvan de vierde man iets te onbekend en irrelevant is.

De 38 Hardmen zijn onderverdeeld in rouleurs, klimmers, knechten, klassiekerrijders en sprinters. Alleen Eddy Merckx en Velominati-held Sean Kelly komen er twee keer in voor. En verder kom je er notoire beukers als Sean Yates, Jens Voigt, Jan Raas, Marianne Vos, Jacky Durand, Andy Hampsten, Roger de Vlaeminck, Adam Hansen en Freddy Maertens tegen.

Enkele uitzonderingen daargelaten draait het vooral om renners vanaf de jaren tachtig tot nu. The Hardmen is pure romantiek. De daden van de beschreven renners worden met enkele factoren vermenigvuldigd ter meerdere eer en glorie van het sterke verhaal. Maar het is zo grappig opgeschreven door een Amerikaan die het Europese wielrennen enorm ophemelt dat ieder stukje vermakelijk is.

Hoe onvolledig en hoe overdreven het is, zijn dingen waar je bij het lezen van dit boek helemaal niet bij stil moet staan. Het is puur vermaak en dat is tot in de puntjes uitgevoerd.

The Hardmen is te koop via Bol.com en een Nederlandse editie is volgens de auteurs in de maak.

Alex van der Hulst

Alex van der Hulst (1977) is freelance journalist. Hij schreef het boek Draag Nooit Een Gele Trui. Hij schreef eerder het boek We Do Music - 40 jaar Doornroosje en Jozzy, het Bipsboek. Is net als veel andere muziekliefhebbers een mislukt wielrenner. Veel verder dan twee jaar nieuwelingen bij RTC Groenewoud kwam het KNWU-lidmaatschap niet. Is toch stug blijven doorfietsen over de Nijmeegse stuwwal en sinds enkele jaren verliefd op de Ronde van Vlaanderen. Rijdt Eddy Merckx en heeft zijn bolletjes-t-shirt van Gert-Jan Theunisse uit 1989 nog steeds niet weg durven doen.


Favoriete wielerboeken:


Related Post

Geef een reactie