De Tour is pas een week onderweg, maar ze zijn weer in groten getale te horen op tv, radio en in wielercafés: mannelijke deskundigen die opmerken dat een bepaalde wielrenner ‘ook leuk is voor vrouwen om naar te kijken’. Vaak portretteert de deskundige op dat moment Marcel Kittel of Peter Sagan en maakt het zinnetje deel uit van de analyse: ‘En Marcel Kittel is ook nog eens een knappe man hè, dus dat is ook leuk voor vrouwen om naar te kijken.’ Al dan niet gevolgd door een haastig toegevoegd ‘en voor sommige mannen’, want de deskundige wil natuurlijk niet kortzichtig overkomen.

Hebben die mannen dan werkelijk niet door hoe volslagen idioot het klinkt? Ooit iemand over Ellen Hoog of Marion Rousse horen zeggen: ‘En het is een prachtige vrouw, dus ze is ook leuk voor mannen om naar te kijken’?

Kennelijk is het nog altijd heel normaal om ervan uit te gaan dat mannen in eerste instantie om de sportieve prestaties kijken terwijl vrouwen sport alleen maar leuk vinden als er sexy mannen op het hoogste podium staan. Het idee dat vrouwen die naar wielrennen kijken dat doen omdat ze het een fascinerende sport vinden – ongeacht wat voor hoofd er onder een helm schuilgaat – lijkt bij sommigen maar niet te willen landen.

Donderdag maakte wielerwebsite Cyclingnews.com bekend dat Philippa York analist wordt voor de Britse tv-zender ITV4. York won in 1984 onder haar vroegere naam Robert Millar de bolletjestrui in de Tour en werd vierde. Dat Millar sinds 2000 als vrouw leeft was al langer bekend, maar ze vertoonde zich zelden in het openbaar. York geeft aan nu wél klaar te zijn voor een meer publieke rol: ‘Times have moved on from ten years ago when my family, friends and I were subjected to the archaic views and prejudice that some people […] held.’

Helaas zijn we nog lang niet van alle archaïsche denkbeelden verlost , zeker niet in de sportwereld (zie ook de ingezonden brief uit het AD hiernaast). Reden te meer om heel erg blij te zijn met de terugkeer van Philippa York. Laat ze er maar aan wennen.

Lidewey van Noord

Lidewey van Noord (1985) is freelance (sport)journalist, schrijver en redacteur. In haar vrije tijd geeft ze Nederlandse les aan expats en maakt ze wielergerelateerde pelgrimstochten door Italië. Bovenaan haar lijst met verhalen die ze nog wil schrijven: ‘Mijn Route 66-roadtrip met Taylor Phinney’ en ‘Cowboy Lance en de whiskyproeverij’.


Schreef: