Le Classifiche, een uitputtend overzicht (deel 2)

By |donderdag 2 mei 2013|

GiroMiss_flickrHetiskoers presenteert voorafgaand aan de Giro een handig en compleet overzicht van de Classifiche. Zodat u straks weet waarom die ene renner juist op dat moment demarreert. Waarom lang en vaak ontsnappen loont. En waarom de podiumceremonie zo lang in beslag neemt.

Vandaag deel 2, met de ploegenklassementen, een aantal truiloze trofeeën en tot slot de juryprijzen.


Trofeo Fast Team
Het ploegenklassement, opgemaakt op basis van de dagelijkse tijden van de eerste drie renners per ploeg. Scarponi, Cunego en Ulissi zorgden vorig jaar samen voor een zege van hun Lampre team in dit klassement. Ten minste nog één Italiaanse zege in een eindklassement tijdens de laatste Giro. Niet onbelangrijk voor een Italiaanse ronde.

Team_Garmin_flickrTrofeo Super Team
Een puntenklassement per team, waarbij iedere renner in de top twintig voor zijn team punten scoort. Viel in 2012 ten prooi aan het team van Garmin. Dat betekende voor hen de vervelende verplichting om met ten minste vier renners de eindeloze ceremonie af te wachten om de prijs in ontvangst te nemen. Zo staat het in de regels.

Classifica Fair Play
Ieder team pakt wel eens een boete voor het hangen aan de wagen of een andere overtreding. Het team dat het vaakst wordt bestraft krijgt de meeste verliespunten en eindigt onderaan dit klassement. Opgelegde geldboetes voor diverse overtredingen worden omgerekend in de verhouding van 10 Zwitserse Francs = 1 strafpunt. En een dopinggeval in de ploeg is 2.000 strafpunten.
Het zal Farnese Vini een zorg zijn geweest dat zij vorig jaar onderaan eindigden (1115 strafpunten). Net zoals dat het Quick-Step (slechts 20 strafpunten) een zorg zal zijn dat zij het meest faire team bleken en met tricolorebandjes mochten rijden. Of moesten, beter gezegd. Zo staat het immers in de regels.
Aan het slot in Milaan kon de Giro-organisatie het toch niet laten om truien uit te reiken. Tricolores nog wel. Plus €5.000.- prijzengeld. Fair enough.

trofeo bonacossa

trofeo bonacossa

Trofeo Bonacossa
Een comité van journalisten reikt deze prijs uit aan de renner met ‘de meest indrukwekkende actie en uitstraling’; il corridore protagonista dell’impresa più bella al Giro, of zoiets. Enfin, aan Mario Cipollini dus. En nu de Leeuwenkoning niet meer mee rijdt aan willekeurig welke andere renner met minder uitstraling.
De prijs is vernoemd naar Alberto Bonacossa, oprichter van de Italiaanse Wintersportfederatie. Na de tragische dood van Wouter Weylandt in 2011 ging de Trofeo Bonacossa niet naar een individuele renner maar naar het team van Leopard-Trek.

Trofeo Azzurri d’Italia
Verwarring alom: er blijkt niet alleen een klassement te zijn dat deze naam draagt, maar ook een aparte Juryprijs met dezelfde titel. De Azzuri d’Italia, dat zijn bekende ex-topsporters en die reiken graag iets uit vanaf een erepodium. Alle begrip. Ook voor het feit dat de criteria waaraan de winnaar moet voldoen niet helemaal helder zijn. Het is een renner die sportieve waarden uitdraagt. Laten we het daar maar op houden.

DeGendt_flickrCima Coppi
Ter nagedachtenis aan Fausto Coppi en als markering van ‘het dak van de ronde’. Meestal ligt dit hoogste punt op de Stelvio, Gavia of de Pordoi. In de tour de France wordt met de Souvenir Henri Desgranges eenzelfde prijs uitgereikt.
Prestigieuze prijs: in 2010 kaapte de Zwitser Johan Tschopp deze nog gauw even voor de neus van Gilberto Simoni weg. Laatstgenoemde rasklimmer was op dat moment nota bene aan zijn afscheidstournee bezig. #unclass.

Trofeo Vincenzo Torriani
Vernoemd naar de kettingrokende koersdirecteur die 45 jaar over de Giro waakte. Gaat naar de renner die de etappe wint die over de Cima Coppi voert. Alsof die renner niet al genoeg spullen van het podium mee naar zijn hotelkamer moet slepen die avond.  Trofee staat nu op de mantel bij Thomas de Gendt in Semmerzake.

trofeo Torriani

trofeo Torriani

*disclaimer: dit overzicht tracht een zo compleet en actueel mogelijk beeld van de diverse prijzen en klassementen in de Giro d’Italia te geven. Omdat de organisatie van de Giro nogal eens wijzigingen aanbrengt, een kleur of naam aanpast of een prijs schrapt of toevoegt zijn alle correcties, aanvullingen of opmerkingen op dit overzicht van harte welkom! Dat geldt in het bijzonder voor informatie over de prijzen die sponsors beschikbaar stellen, zoals Vespa’s, Pinarello’s, inbouwapparatuur, pluchen mascottes, meterslange salami’s en lichaamsgewichten-in-kaas  (via onderstaand reactiecherm).

Martijn Sargentini

Martijn Sargentini

Martijn Sargentini (Amsterdam, 1976) is auteur van 'Koersen over kasseien en kiezelstenen in Nederland' (uitgeverij Spectrum, 2018) en schrijft artikelen voor o.a. De Muur, Fiets magazine, Soigneur en Bicycling. Neemt zo nu en dan het wielernieuws door op Radio1.

Martijn Sargentini

Related Post

4 Comments

 1. Marten Schuurman 02/05/2013 at 10:24 - Reply

  Leuk overzicht Martijn!

  Als ik het zo lees zou ik het bijna bijna knap noemen als een renner na drie weken koers zónder prijs naar huis gaat.

 2. Robert 02/05/2013 at 11:38 - Reply

  In Italië zou je toch ook een prijs verwachten voor de best gesoigneerde coureur. Missertje.

  • Danman 02/05/2013 at 11:47 - Reply

   Trofeo Bonacossa?

 3. impresa betekent geen uitstraling hoor, maar onderneming.. dus het is voor de meest aanvallende renner met het mooiste kunststukje

Geef een reactie