Raad het plaatje - Jelle, Max, Bauke, TomEen Nederlander die de leiderstrui draagt is in de Tour de France een eeuwigheid geleden (Erik Breukink 1989). In de Vuelta niet. Afgebeeld zijn de laatste vier Nederlanders die dat flikten. Jelle Nijdam won in 1992 de proloog en droeg twee dagen de amarillo leiderstrui.

In 2004 maakte Max van Heeswijk deel uit van de US Postal-ploeg die bij de start van de ronde de ploegentijdrit won. Floyd Landis passeerde als eerste de finishlijn maar in rit twee pakt Van Heeswijk bij een tussensprint de bonificatieseconden die hij nodigt heeft om de leiding, voor één dag, over te nemen.

Bauke Mollema doet in 2011 lange tijd volop mee om de eindzege. Rit 9 moet hij net aan Daniel Martin laten, maar de rode leiderstrui is één dag voor de Groninger. Achter Cobo, Froome en Wiggins wordt Mollema uiteindelijk als vierde (en als eerste in het puntenklassement).

De zes dagen die Tom Dumoulin vorig jaar aan de leiding stond – en de dag dat hij uit het rood wordt gereden – liggen nog vers in het geheugen. In het eindklassement is er voor Dumoulin een zesde plaats.

In de zeventigjarige geschiedenis van de Vuelta veranderde de leiderstrui overigens nogal eens van kleur. In de beginjaren was er het wit, tussen 1955 en 1998 het amarillo (ofwel geel) met als uitzondering 1977 toen de leider (Freddy Maertens, van de proloog tot en met de laatste rit) een oranje trui ontving. Van 1999 tot en met 2009 verschoot het geel naar goud, om vanaf 2010 plaats te maken voor de tegenwoordige rode trui.

Jos van Nierop
Laatste berichten van Jos van Nierop (alles zien)