Ik zag het heel duidelijk voor me: eind jaren 70 had ik een plaatjesboek van Panini. Ja natuurlijk, ik had de albums met voetbalplaatjes. Maar wat ik me herinnerde was duidelijk iets anders: een Panini plaatjesboeken met wielerplaatjes.

Ik twijfelde of het een echte herinnering was of dat ik het me verbeeldde. Op Twitter stelde ik de vraag: waren die wieleralbums er? Richard Plugge, hoofdredacteur van NU Sport, bevestigde mijn vermoeden: ze waren er echt. En beter nog: in België zijn deze albums er nog steeds.

Hoe zagen die oude albums eruit? Kon ik op internet nog afbeeldingen van de wieleralbums vinden? Volgens een bericht in de Belgische krant Het Nieuwsblad, herintroduceerde Panini zijn wieleralbums in 2009, onder de naam Sprint 2009. In de Benelux, zo schrijft de krant. Ik heb ze echter nooit in een Nederlandse winkel gezien. Iemand anders wel? Na een bezoek aan de Panini-website ben ik ervan overtuigd dat de nieuwe Sprint-albums alleen in België zijn uitgebracht. Zijn ze in daar succesvol? Valt helaas niet te achterhalen.

Maar terug naar de oude albums. De Panini-site laat zien dat er in 1971, 1972, 1973, 1974 en 1979 Sprint-wieleralbums zijn uitgebracht. In elk geval in België. Ik sluit echter niet uit dat die albums in de Limburgse grensstreek, waar ik ben opgegroeid, ook te koop waren.

Het album waaraan ik vage herinneringen heb moet dat van 1979 zijn; toen was ik 8. Op internet vond ik een afbeelding van het omslag Sprint 79 (bron: gafietsen.nl). Nu de wielerplaatjes nog. Wie heeft ze?

Ondertussen duik ik zelf even de archieven in: kan ik het album nog ergens vinden in mijn ouderlijk huis. Tussen de Kuifje-, Michel Vaillant- en Ronny Hansen-stripboeken? Ik ga op zoek.

Leon Geuyen

Léon Geuyen doet iets met internet bij een uitgever. Verzint ideeën. Voert ze nog uit ook. Ook bekend als drummer van The Gasoline Brothers, de band die in 2009 dankzij überfan Koos Moerenhout een hype werd in het wielerpeloton. Sinds 2010 heeft hij weer een racefiets.
Leon Geuyen