Longreads over wielrennen

By |woensdag 2 september 2015|

´Dit gaat de zwaarste dag uit mijn carrière worden’ (Helden Online)
Een heerlijke longread van Helden Online, met Tom Dumoulin uiteraard in de hoofdrol. De Limburger blikt vooruit op de loodzware rit van vandaag én zijn toekomst als ronderenner. Negende of tiende worden in de Tour? Mwoa. Dan wint hij liever twee extra tijdritten.

African cycling under threat (Velowire)
Het recente succes van MTN-Qhubeka mag dan geweldig zijn, met het opleiden van nieuw Afrikaans talent gaat het juist helemaal niet goed. Zo gaat opleidingscentrum World Cycling Centre Africa een zware tijd tegemoet door mogelijke bezuinigingen. Sterk achtergrondverhaal.

Hoge verwachtingen, nu nog hoge daden (Wieler Revue)
Sprintwonder op twee wielen Caleb Ewan woonde in 2012 twee maanden in Nederland. Een leuke terugblik met zijn gastgezinnen van toen, de families Van der Hoorn en Takter. ,,Met een eenwieler sprong hij op bankjes in bushokjes.”

Nieuwe hemelbestormer (BN De Stem € of Wielerflits)
De oude Wilco Kelderman is nog niet goed en wel doorgebroken, of de nieuwe dient zich al aan. Sam Oomen is de naam. Piepjong en ijzersterk in de bergen, zo bleek in de Ronde van de Toekomst nog maar eens.

Marc Soler, the new sun of Spanish cycling (Cyclingnews)
Ook Spanje heeft een nieuwe kroonprins. Hij luistert naar de naam Marc Soler, winnaar van de Ronde van de Toekomst en door zijn bondscoach vergeleken met Bradley Wiggins. Niet om zijn tijdritcapaciteiten, overigens. Een leuke kennismaking.

New sprint diamond Fernando Gaviria dreaming of Paris-Roubaix (Cyclingnews)
Toen Fernando Gaviria begin dit jaar Mark Cavendish op zijn donder gaf in San Luis, was Patrick Lefevere er als de kippen bij om de Colombiaanse sprinter (op zich al uniek) in te lijven. Nu blijkt echter dat Gaviria niet ‘Cav’ wil opvolgen, maar Tom Boonen.

Women’s peloton reacts to new WorldTour format (VeloNews)
Het vrouwenpeloton krijgt volgend jaar een eigen WorldTour, met daarin de grootste wedstrijden verzameld. Dat levert natuurlijk nogal wat voor- en tegengeluiden op. Zijn er bijvoorbeeld wel twintig WorldTour-waardige vrouwenploegen te vinden? Een aantal van de toprensters aan het woord.

The Rise of the Vuelta (The Inner Ring)
Toprenners kiezen steeds vaker voor de Vuelta. Naast coureurs die revanche willen nemen voor een tegenvallende Tour zijn er Girorenners die alweer toe zijn aan een nieuw avontuur. En nu Tour-organisator ASO de Vuelta volledig in handen heeft, kan de Spaanse ronde zomaar eens een proeftuin voor nieuwe experimenten worden.

Comment: professional cycling is sleepwalking towards another rider death (Rouleur)
Rouleur-redacteur Andy McGrath heeft het helemaal gehad met alle zware valpartijen dit seizoen. ,,Als er niet snel actie ondernomen wordt, vallen er doden” meent hij. Maar wiens taak is dat? En wat kan er gedaan worden? Veel antwoorden levert dit stuk niet op, maar de auteur legt wel zijn vinger op de gevoelige plaats.

Sander Slager

Schrijft als freelance journalist o.a. voor Wieler Revue en Wielersport (KNWU). Houdt van fietsen en reizen, en het liefst een combinatie van beide.

Latest posts by Sander Slager (see all)

Related Post

Geef een reactie