Longreads over wielrennen

By |woensdag 7 oktober 2015|

Waarom Lance Armstrong zijn Tourzeges op eigen kracht behaalde (Sportknowhowxl)
Zonder twijfel het opmerkelijkste artikel van de voorbije weken. Wetenschapper Bram Brouwer onderzocht de werking van Epo en bloeddoping, met als opvallende conclusie dat je daar niet de oorlog mee zult winnen. Ook de reacties van Herman Ram, prof. dr. Harm Kuipers, en Mart Smeets zijn het lezen waard. Je vindt ze onderaan de pagina.

Bart Wellens: “Ik heb mijn sport altijd netjes beoefend en plots word je afgeschilderd als een misdadiger” (De Zondag)
De gestopte Bart Wellens over profiteren van het leven, de strijd met Nys en dopinggeruchten.

Weekendinterview Floris Gerts (Wielerflits)
Hij ontdekte de wielersport bij toeval, maar fietst volgend jaar doodleuk als prof bij het grote BMC. Maak kennis met Floris Gerts.

Groenewegen: ‘Aan een derde plek heb je niets’ (Helden Online)
Nog zo’n jonge topper van Nederlandse bodem: Dylan Groenewegen. Zat tijdens het WK met topvorm geblesseerd op de bank, maar weet wat hij in zich heeft om de top te halen als prof.

Sven Nys: the final finish line (Velonews)
Het definitieve Sven Nys interview.

The real Peter Sagan: beneath the surface, who is the new world champion? (Cyclingtips)
Het definitieve Peter Sagan portret.

From rumor to reality: CrossVegas set to open World Cup (Velonews)
Las Vegas geeft de wereldbeker veldrijden zijn internationale karakter. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Een reconstructie.

De euro wint van Tom (Linkedin)
Danny Nelissen maakt een sterke analyse van het scoutingbeleid van Giant-Alpecin, dat geïnspireerd lijkt op de film Moneyball.

Bernaudeau’s Energy (The Inner Ring)
Jean-René Bernaudeau is een kat met negen levens. Opnieuw slaagde hij erin een hoofdsponsor voor zijn ploeg te vinden. En zonder WorldTour te worden, gaan we Direct Energie gewoon in alle aansprekende koersen zien.

The Art and Craft of Pro Cycling (Strava)
Laurens ten Dam vertelt over de strijd om KOM’s in Amerika, het leven onder hoge druk en de stress in het peloton.

Johan Museeuw zwijgt niet meer: “Wilfried Peeters wist alles” (De Zondag)
Je hebt het nieuwsbericht ongetwijfeld voorbij zien komen, maar in deze oorspronkelijke versie staan genoeg andere interessante anekdotes. De Leeuw brult.

Cavendish to have freedom to attack at Dimension Data (Cyclingnews)
Cav 2.0 is in de maak, als we zijn nieuwe werkgever moeten geloven.

The life of a WorldTour bus driver (Cycling Weekly)
Ode aan de buschauffeurs van wielerploegen. ,,Mensen denken dat we de hele dag achter het stuur zitten. Maar het is zoveel meer dan dat.” En de Orica-chauffeur blikt nog eens terug op het beroemde finishboog-incident :)

What Andy Schleck did next (Cycling Weekly)
Hij leeft nog! Benieuwd wanneer we een kopje koffie kunnen drinken in zijn Luxemburgse wielerzaak annex fietsmuseum!

The Class of 2010: the incredible talent of the Geelong Worlds U23 road race (Cyclingtips)
Vijf jaar geleden was Geelong gastheer van het WK. De beloften van toen zijn de toppers van nu. Weet jij nog wie er podium reden?

Sander Slager

Schrijft als freelance journalist o.a. voor Wieler Revue en Wielersport (KNWU). Houdt van fietsen en reizen, en het liefst een combinatie van beide.

Latest posts by Sander Slager (see all)

Related Post

2 Comments

  1. Robert 08/10/2015 at 09:07 - Reply

    Hoi Sander, ik denk dat de studie van Bram Brouwer over EPO en bloeddoping voornamelijk opmerkelijk zal zijn voor het grote publiek dat wielrenners vaak ten onrechte simpelweg indeelt in dopers en niet-dopers. Iedereen die zich een beetje in de materie verdiept heeft beseft dat doping een enorm grijs gebied is, met een heel erg vage lijn tussen herstel bevordering en prestatie bevordering, en dat – of je het nu wel of niet met Brouwers eens bent – je niet simpelweg harder gaat rijden door een pil te slikken of een spuit te zetten.

  2. Sander Slager 08/10/2015 at 13:31 - Reply

    klopt. Het probleem is alleen dat het grote publiek n.a.v dit onderzoek juist denkt dat deze vormen van doping helemaal niet werken. Terwijl ze dat in sommige gevallen beslist wel doen. En er bestaan zeker gevallen van renners bij wie Epo niet hielp of renners wiens hematocriet al zo hoog is dat doperen geen zin had.

Geef een reactie