Een verse selectie longreads, met natuurlijk aandacht voor het CIRC-onderzoek. Het volledige rapport is een (very, very, very) longread, maar dat zal ik u niet aandoen. Deze zeven artikelen spraken mij de afgelopen tijd het meest aan. Doe er uw voordeel mee.

Team Sky’s Dave Brailsford on the hunt for cycling’s new technology (The Guardian)
In zijn drang naar vernieuwing bezocht Team Sky-baas Dave Brailsford onlangs 20 hightech bedrijfjes in Silicon Valley. Hersenspoeling, DNA-profielen, real time spieranalyse, big data, you name it! Op naar de robo-renner?

De storm in het hoofd van Kai Reus is gaan liggen (AD)
Kai Reus keerde vorige zomer terug naar ‘zijn bocht des onheils’ en vond er een stukje van zichzelf terug.

The CIRC report (The Race Radio)
Hét dopingrapport der dopingrapporten, je kunt er niet omheen in een rubriek over longreads. The Race Radio dient het op in hapklare brokken, de rauwe feiten op een rij.

David Millar: I do not recognise this almost tabloidesque account (The Telegraph)
Ex-prof David Millar pakt een bezem en veegt de vloer aan met het CIRC-rapport. Maar dan vooral met de passages over het huidige peloton, waarin volgens de onderzoekers ’20-90% doping gebruikt’.

The most depressing part of the CIRC cycling report is also the most ignored (The Guardian)
Over de achtergronden van die ene, schokkende passage in het CIRC-rapport: ‘Seksueel misbruik en financiële uitbuiting vinden plaats in het vrouwenpeloton’.

My Story: I crashed spectacularly at Drentse 8 (Cyclingtips)
‘En opeens vloog ik door de lucht’. Loren Rowney werd wereldnieuws toen een Drentse supporter haar per ongeluk katapulteerde. Haar verhaal, vanaf het ziekenhuisbed.

Cancellara’s improving sprint bolstering hopes for classics (Velonews)
Ploegleider Dirk Demol over de luxe van een sterke sprint na een klassieker over 260 km. O ja, en vorig voorjaar was Fabianus zogenaamd niet in vorm. Dat belooft!

Sander Slager

Schrijft als freelance journalist o.a. voor Wieler Revue en Wielersport (KNWU). Houdt van fietsen en reizen, en het liefst een combinatie van beide.

Latest posts by Sander Slager (see all)