Mancebo, koning van de kleine rondjes

By |vrijdag 20 februari 2015|

Francisco Mancebo - FercaseAls Francisco Mancebo in 2006 wordt genoemd in dopingzaak Fuentes, moet hij een streep zetten door zijn Tourdeelname. De Spaanse klassementsrenner hangt zijn fiets resoluut aan de wilgen.

Lang duurt zijn fietspensioen niet als in de loop van dat jaar duidelijk wordt dat Mancebo geen schorsing boven het hoofd hangt. De renner komt terug op zijn besluit, en vervolgt zijn carrière bij ploegjes op een lager niveau dan hij bij Banesto en AG2R gewend was.

Francisco Mancebo staat onder contract bij Spaanse, Portugese, Amerikaanse en Griekse teams waar de gemiddelde wielervolger amper weet van heeft.  Fercase, Rock Racing en Heraklion, om enkele van de beestjes bij de naam te noemen…

Michael Ball, zijn ploegleider bij Rock Racing, schijnt het volgende over hem gezegd te hebben: ‘Paco just wants to race his bike and fuck his wife.’ Voor de blog Twisted Spoke is het duidelijk: ‘Mancebo will literally ride for anyone, anywhere who will write a decent check. He would take a rocket into deep space and ride the Tour of Mars is there was any money in it.’

Maar dus geen Tour de France meer voor Mancebo die in 2006 een mooi cv kan overleggen met vijf keer een top 10-klassering en een witte trui uit 2000.

Vanaf 2007 doet Mancebo zijn ding in allerlei kleine rondjes in allerlei uithoeken.  Niet zonder succes.
Onder andere de volgende etappewedstrijden weet hij op zijn naam te schrijven: Ronde van Asturië, Tour de la Guadeloupe, Tour de Kumano (Japan), de Ronde van Egypte en de Vuelta Chihuahua International in Mexico. En dan is er ook nog een reeks rondjes in de USA: Redlands Bicycle Classic, Sea Otter Classic , Tour of the Gila, Cascade Classic, Tucson Bicycle Classic, Joe Martin Stage Race en de Tour of Utah.

Niet iedereen is blij met zijn rijden in de USA. Zo is daar wielrenner/blogger Steve Tilford die vindt dat Amerikaanse teams een besmette (Fuentes) renner als Mancebo geen contract zouden moeten geven. En dan is hij in de vooral continentale wedstrijden die hij rijdt ook nog eens veel te sterk voor de rest.

Aan het eind van 2013 ruilt de Spanjaard zijn Amerikaanse team (5 Hour Energy) in voor Skydive Dubai, een continentaal team uit de Verenigde Arabische Emiraten. Voor dat team rijdt hij op dit moment de Ronde van Gabon, voluit la Tropicale Amissa Bongo. De tegenstand bestaat uit nationale teams uit Afrika en enkele continentale en procontinentale teams.

Gaat Mancebo er weer met de eerste prijs vandoor?

 

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

Geef een reactie