Massasprinten in de Amstel Gold Race

By |vrijdag 14 april 2017|

Behoort een – soort van – massasprint in de Gold Race tot de mogelijkheden? Zeker is dat de Cauberg dit jaar voor het eerste sinds 2002 niet meer de scherprechter van de laatste kilometers is.

Van 2003 tot en met 2012 ligt de finish óp de Cauberg, en de jaren erna is de berg nog steeds de finale scherprechter maar wordt dat gevolgd door nog een stukkie vlak.

Langer vlak zijn de laatste kilometers in de jaren vóór 2003, met tot gevolg dat de klassieker soms weleens eindigde met een massasprint met nog een flink peloton. Dat gebeurt in de geschiedenis van de klassieker, als ik goed geteld heb en afhankelijk van je definitie van ‘flink peloton’, driemaal: in de jaren 1981, 1990 en 1992.

In dat eerste jaar is het regerend wereldkampoen Bernard Hinault die de rest te snel af is, in 1992 is Panasonic-Duitser Olaf Ludwig de beste en twee jaar daarvoor is Adrie van der Poel als eerste aan de finish.

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

Geef een reactie