Met de Mario’s maak je geen grappen!

By |dinsdag 1 mei 2012|

Mario Cipollini is jarenlang de flamboyante steracteur van het internationale wielrennen. Onvergetelijk moment: zijn optreden als Julius Caesar tijdens de Tour van ’99, compleet met omgeslagen witte lakens en gouden kroontje. Hij verschijnt aan de start in fantastische tijdritpakken, waarop eens zijn imposante musculatuur werd geprint.

Ik zag in Gironingen een levensechte grommende tijger over de Ubbo Emmiussingel flitsen. Het was uiteraard Mario. Mooie Mario, man van perfectie, had zelfs tijgernagels op zijn wielerhandschoentjes laten drukken.

De commedia dell’arte van Cipollini bereikt een nieuw hoogtepunt wanneer hij zijn show opvoert in het populaire TV programma ‘Scherzi A Parte’. Zonder dat hij het zelf weet.

In de Toscaanse heuvels rijden twee Mario’s een ontspannen trainingsrondje. Mario Cipollini draagt een mouwloos shirtje en een hippe zonnebril, Mario Scirea draagt de bidons. Kopman en knecht hebben de taken goed verdeeld. Mario ‘de leeuwenkoning’ en Mario ‘de Giraffe’. Cipollini had ooit lange, wapperende manen en Scirea heeft een hele lange nek. Vandaar.

Opvallend genoeg gaan de Giraffe en de Leeuwenkoning nu gehuld in zebrastrepen. Waarom ook niet. Dat zal Cipo zelf wel bedacht hebben. Het volgwagentje van sponsor Domina Vacanze is ook in zebra uitgevoerd. Mechanieker Mauro Battaglini zit achter het stuur van de Smart. En hij zit achter het sluwe plan van televisieprogramma Scherzi a Parte. De Mario’s gaan een onvergetelijke middag tegemoet en de camera legt het allemaal vast.

Een dame in een nauwsluitend badpak kondigt het aan: ze zullen Cipollini eens goed te grazen nemen. Scherzi A Parte! Het zegt iets over de grootsheid van de topsprinter dat ze uitgerekend hem moeten hebben. Er wordt een filmpje gestart met slapstickmuziek. De kijkers thuis gaan er eens goed voor zitten.

De Mario’s worden in het filmpje gevraagd even te stoppen langs de kant van de weg. Battaglini roept vanuit de Smart dat hij is gebeld met slecht nieuws: er is ingebroken in het huis van Cipollini en de fietsen zijn door dieven meegenomen. ‘Toevallig’ komt er net een luid toeterende camper langsrijden, met de gestolen fietsen op de drager. Witheet van woede wordt er met een sprinttreintje de achtervolging ingezet. Laat dat maar aan de Mario’s over. Vanaf dat moment wordt iedere uitroep van de twee onderbroken met censuurpiepjes.

Als de camper zich langs de kant van de weg zet bij een verlaten huis komen de woedende Mario’s aanzetten. Er volgt een omsingeling van de ‘boeven’ met een hoog Bassie & Adriaan-gehalte waarbij Cipollini zich van zijn beste kant laat zien. Hij gooit met stenen en slaat met stokken. Hadden ze maar van zijn regenboogkleurige Specialized moeten afblijven.

Wanneer ze hem echt tot het uiterste hebben gedreven zet mooie Mario met veel misbaar zijn zonnebril af. En dan is het over. Supermario overmeestert de boeven en deelt een paar serieuze tikken uit.

Scherzi a parte, Scherzi a parte!’, roepen de acteurs, smekend om genade. De Italiaanse Ralph Inbar (of Frans Bauer, voor de jongere lezers, red.) komt net op tijd aangelopen, anders zouden er serieuze gewonden zijn gevallen.

Voor wie het nog niet wist: daag de Leeuwenkoning nooit uit.
Met Mario maak je beter geen grappen.

 

Martijn Sargentini

Martijn Sargentini

Martijn Sargentini (Amsterdam, 1976) is auteur van 'Koersen over kasseien & kiezelstenen in Nederland' (uitgeverij Spectrum, 2018) en schrijft artikelen voor o.a. De Muur, Fiets magazine, Soigneur en Bicycling. Neemt zo nu en dan het wielernieuws door op Radio1.

Martijn Sargentini

Related Post

Geef een reactie