The road ahead was empty, maar hij kon Benjamin King ruiken. Die spoot achter Enric Mas vandaan en ging ervandoor uit de kopgroep van 11 in het wondermooie kasseiendorp Candelario. Niemand volgde. Behalve Bauke Mollema, die even later in een bocht wegreed en King uiteindelijk naderde tot op 18 seconden.
Hoe wij thuis hem – staande op de banken – ook aanmoedigden de Alto de Covatilla op, méér werd het niet. 

De commentatoren spraken zoals gewoonlijk weer over de rijstijl van Mollema en noemden die voor de zoveelste keer ‘harken.’ Hmm. Zou leuk gevonden zijn als de renner net als Pieter Weening uit Harkema (Fr.) zou komen, maar ook voor de zoveelste keer vroeg ik me af hoe je die stijl eigenlijk wél moet noemen.
Het reuze grappige ‘mollemalen’ voldoet ook niet, omdat je (koffie) malen met je armen doet en die houdt hij nou juist stil. Schokschouderen? Schouderzwaaien? Het doet het meest denken aan de prikslag van het schaatsen: korte rukjes.
Er werd ook verteld hoe Mollema zijn nieuwe schijfremmen had getest. Door het feit dat hij van testen houdt zou je denken dat hij ook een keer heeft (moeten) laten testen hoeveel tijd het hem zou schelen als hij zijn bovenlijf stil zou houden. Al die wind die langs die bewegende schouders remt hem af.

Het zal vast allemaal getest en bedacht zijn en dat Mollema daarna heeft besloten te blijven rijden zoals hij nu eenmaal het lekkerste rijdt. Zoals hij alles vooral ook moet blijven doen zoals hij doet.
Overigens gebruikt hij mollemalen zelf wel als hashtag in zijn tweets:
Bauke Mollema‏@BaukeMollema 2 september
Another second place in
@lavuelta. Disappointed I just couldn’t close the gap. Tomorrow some rest and then I will try again in week 2 and 3!! #mollemalen

Mollema takes life the way it is en eindigde knap op de tweede plek op 48 seconden van King. The road ahead bleek zeker geen dead end street, maar is toch het mooiste als deze nog paved with miles of the unknown is. Laat het in week 2 of 3 raak zijn met een knallende overwinning.

Dé Hogeweg

Dé Hogeweg is redacteur en sportliefhebber: wielrennen, schaatsen, hardlopen en honkbal. Ze groeide op met de Ronde van Bunnik. Latere geliefde fietstochten waren Rondje IJsselmeer, de Fietselfstedentocht (inclusief kruisje na de passage van de Bonkevaart), Ring of Kerry en Rondje Mauritius. Logeerde toevallig in het BMC rennershotel toen de Tour in Rotterdam startte. Grote voorliefde voor buitenbeentjes in het peloton.
Dé Hogeweg

Latest posts by Dé Hogeweg (see all)