Drie Nederlanders in de top 10. Wat een weelde. Ze wegen weinig, maar hun prestaties zijn enorm.

Eindklassement Vuelta 2017
1. Chris Froome (GB)
2. Vincenzo Nibali (Ita) + 2.15
3. Ilnur Zakarin (Rus) + 2.51
4. Wilco Kelderman (Ned) + 3.15 (26 jaar, 1.85, 65 kg, bijnaam De Bever)
5. Alberto Contador (Spa) + 3.18
6. Wout Poels (Ned) + 6.59 (29 jaar, 1.86, 66 kg, bijnaam (bij Sky): Monument Man)
7. Michael Woods (Can) + 8.27
8. Miguel Ángel López (Col) + 9.13
9. Steven Kruijswijk (Ned) + 11.18 (30 jaar, 1.78, 66 kg, bijnaam De Kleerhanger)
10. Tejay van Garderen (VS) + 15.50 (Nederlandse vader)

Alle andere Nederlanders (eervolle vermelding voor de wildcardhouders van ploeg Aqua Blue Sport – is er al een nieuwe bus?) en ook onze Belgische vrienden (met een extra eervolle vermelding voor etappe-18-winnaar Sander Armée) presteerden uitstekend en overall zijn er godzijdank geen valpartijen geweest waarvoor een zwarte armband gedragen hoefde te worden.
Nooit gedacht dat deze ranking mogelijk was bij de start met de ploegentijdrit op 19 augustus in Nîmes. Wat lijkt dat alweer lang geleden. Het was redelijk vaak strandweer en je kon nog denken dat er een hete nazomer zou volgen om wielerminnend Nederland uit het zwarte gat te houden na de Vuelta.

In de verslaggeving van de wedstrijd en bij het beschrijven van het decor viel vaak het woord spektakel: helse regen, brandende zon, desolate kale bergen en een spannende spektakelstrijd om de plekken na plek 1.
Een paar keer keek ik staand en met bonkend hart de laatste kilometers tot de finish, maar ook de stukken van de etappes waarin Jetse Bol virtueel in het rood reed, waarin Wilco Kelderman de tijdrit zou gaan winnen, waarin Kruijswijk in de bergen demarreerde. Bij alle momenten waarop Bol en Kruijswijk hun eigen ‘grupo vermelding’ hadden sprong ik ook op van de bank.
Met José Been ben ik het eens dat er dit jaar een speciale prijs mag gaan naar de guardia civil: Beschermend en Afwerend Meerennen. Dat er daarbij eens een fan voor een motor geduwd wordt, kan alleen maar als afschrikvoorbeeld dienen. Ook dat liep gelukkig goed af. Raak de renners niet aan en ren niet met ze mee, het kan niet vaak genoeg geschreeuwd worden.
Mijn prijs voor het leukste tv-commentatoren-onderwerp gaat naar Been en Kroon, die zeer vermakelijk spraken over hun jeugd in Drenthe en de eigenschappen van bokken (zijn lief maar stinken, volgens Kroon) en chiwawa’s.
Verrassendste moment: Kelderman op de laatste dag van 5 naar 4 in het klassement.

Natuurlijk waren er ook mindere kanten aan deze laatste ronde van Alberto Contador. Zo was het ronduit hemeltergend om te zien hoe onze eigen Wout Poels ‘in dienst van’ de goed op weg zijnde landgenoten op achterstand reed. De Spaanse regie miste regelmatig key moments. De Vuelta kreeg op de Nederlandse tv nauwelijks aandacht.

In de relatieve windstilte (Marco Minnaard is al in Kopenhagen voor de Tour of Denmark) tot aan het WK (16-24 september in Bergen) hebben we genoeg om na te beschouwen en verheugd vooruit te kijken.

Dé Hogeweg

Dé Hogeweg is redacteur en sportliefhebber: wielrennen, schaatsen, hardlopen en honkbal. Ze groeide op met de Ronde van Bunnik. Latere geliefde fietstochten waren Rondje IJsselmeer, de Fietselfstedentocht (inclusief kruisje na de passage van de Bonkevaart), Ring of Kerry en Rondje Mauritius. Logeerde toevallig in het BMC rennershotel toen de Tour in Rotterdam startte. Grote voorliefde voor buitenbeentjes in het peloton.
Dé Hogeweg

Latest posts by Dé Hogeweg (see all)