Henk Lubberding rijdt in 1977 zijn eerste Tour de France in de schaduw van Didi Thurau en Hennie Kuiper. De Duitser (5 ritzeges en dagenlang het geel) en Kuiper (winst op Alpe d’Huez en tweede in het eindklassement) brengen TI Raleigh net niet de eindzege maar wel de bevestiging dat de ploeg van Peter Post een vooraanstaande rol kan spelen in belangrijke wedstrijden.

Een jaar later is Thurau vertrokken en Kuiper doet mee met de besten maar valt. Blijft over Lubberding die een rit wint en achtste wordt in de eindrangschikking. De witte jongerentrui voor beste jongere is een mooie bonus.

Als ook Kuiper verkast, is het in 1979 onder andere aan Lubberding. Het kopmanschap blijkt echter niet echt aan de man uit Voorst besteed. Lubberding schikt zich de vele jaren erna – steeds in een van de ploegen van Peter Post – in een rol als helper. Wat niet wil zeggen dat hij niets meer wint. Er volgen nog enkele Tourritten, een dag in de gele trui en wint in de klassieker Gent-Wevelgem.

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)