Parijs-Roubaix (de voorpret)

By |zondag 10 april 2011|

Bas van Eijk: De hel van het noorden is bepaald geen kermiskoers. De wedstrijd is niet op voorhand beslist, door het parcours dat de fietsers en fietsen geselt, weer of geen weer. Heel goede renners krijgen pech op het juiste moment, de beste renners hebben geluk in de finale. Dat er iets kapot gaat is zeker, het moment waarop bepaalt de uitslag. We moeten dus voorspellen wie op het gelukkigste moment pech heeft en dat is lastig, zoniet onmogelijk. Om daarom maar te kiezen tussen Boonen of Cancellara is mij te makkelijk. Ik ga voor Leukemans (Vacansoleil) omdat hij Stijn Devolder naast zich weet. Stijn Devolder is een heel goede rijder, maar het geluk lacht hem niet toe. Hij zal weer veel energie moeten steken in het dichten van gaten: gaten in het peloton, gaten in zijn band of gaten in lijf en leden. Deze inspanning zal net als in de Ronde van Vlaanderen te veel van het goede van hem vergen, maar bezorgt Leukemans op die manier wel een lift naar de finale.

Winnaar: Björn Leukemans

Frank Heinen: 1. Thomas, 2. Hushovd, 3. Hondo. Een opvallende rol vandaag voor Tom Veelers en Daniel Oss. De demarrages van Cancellara zullen splijtend zijn, de wilskracht van Boonen zal hartverwarmend zijn, de stijl van Pozzato zal prachtig zijn en de tors van Thor zal machtig zijn. Er zal gesupporterd worden voor Flecha en Boom (NOS), voor Roelandts en Nuyens (VRT) en voor Jonathan Castroviejo (ikzelf). Het mag allemaal niet baten, vanaf vandaag is ook in de Hel Engels de lingua franca.

Winnaar: Geraint Thomas

Léon Geuyen: Paris-Roubaix vinneren får en norsk. Dan weet u dat. Hij heet Thor Hushovd. In Vlaanderen had hij een mindere dag, maar daar moest hij ook heuvels nemen die zijn bonkige lichaam niet liggen. Parijs-Roubaix is platter dan plat en over kasseien rijden ligt hem wel. In 2009 was Thor Hushovd derde, in 2010 was hij tweede, tja, volgens de wetten der logica… enzovoort enzovoort. Winnen in Roubaix is ook nog eens heel eenvoudig, zoals op de site van Sporza te lezen is. Cancellara volgen en hem dan kloppen in de sprint, lijkt dat geen goeie tactiek voor Hushovd? “Tja, gemakkelijk gezegd. Het enige wat ik dan moet doen om op Alpe D’Huez te winnen is dan ook gewoon Contador volgen, simpel toch.” Kijk, that’s the spirit!

Winnaar: Thor Hushovd

Jan van Mersbergen: Na een wonderbaarlijke Ronde van Vlaanderen, met een sterke Cancellara die toch na 230 kilometer last kreeg van krampen in zijn benen en lege maag waardoor hij een paar chocorepen moest eten om wat te herstellen, volgt een wonderbaarlijke Parijs – Roubaix. Het ziet er naar uit dat de kasseistroken droog zullen zijn, en dat dus glibberpartijen de koers minder zullen bepalen dan met regen. Dat is goed. Cancellara zal weer goed zijn, een handjevol Belgen zal koersen, Flecha en Chavanel zullen sterk rijden, de Britten met de dikke dijen zullen gaan stoempen, er zullen een paar Vikingen door het beeld vliegen, en een Nederlandse jongen die in de Ronde heel sterk was, gaat in Roubaix winnen, tien jaar na Knaven.

Winnaar: Lars Boom

Tom Rustebiel: 10 april 2011, dat wordt een historische dag. Zoveel is nu al duidelijk. Een Costa Ricaan op de keien. Dat is net zoiets als Lionel Messi bij Terek Grozny, of Ole Einar Björndalen op de Grote Olympiaschans in Garmisch-Partenkirchen. Andrey Amador Bipcazacova is zijn naam. Geboren in hoofdstad San José en uitkomend voor Team Movistar. Belangrijkste uitslagen? Winst in de Bidasoa Itzulia, de Panamese Vuelta a Chiriqui en ereplaatsen in de Ronde van Costa Rica. Andrey heeft de pest in. Hij viel namelijk buiten de selectie voor de Ronde van het Baskenland. En door die verdomde startverplichting van de UCI moet Movistar verplicht De Hel rijden. Andrey is de pineut en mag met de B-garnituur van Movistar dokkeren over kasseien. Benieuwd of hij karakter heeft en morgen de finish haalt. Dat zou al een hele prestatie zijn.

Winnaar: Steve Chainel

Alex van der Hulst: Tot op het bot getergd zal hij aan de start in Parijs staan. Vorige week werd bewezen dat ook Superman kan verliezen. En dat de renner die de meeste krachten weet te sparen uiteindelijk aan het langste eind trekt. Als Cancellara het slim speelt, wacht hij tot Carrefour de l’Arbre om daar zijn duivels te ontbinden. Die mogelijkheid moet er natuurlijk wel zijn. In het ideale geval is er een kopgroep waar Stuart O’Grady deel van uitmaakt en, als hij slim is, Sebastiaan Langeveld ook. Blijft het groepje vooruit dan is dat de ultieme kans voor Langeveld. Maar waarschijnlijker is het dat Spartacus meedogenloos revanche neemt.

Winnaar: Fabian Cancellara

Wibe Balt: Ik raak niet uitgekeken op de foto’s van de Ronde van Vlaanderen, afgelopen zondag. De tronie van Spartacus, zijn messcherpe bochten, zijn immense poten. Zijn fiets die ik best wil. Alles klopt. Er zijn niet veel renners technisch zo begaafd zijn als Cancellara. Ik kan het niet velen, en ik wil het niet velen dat hij opeens onttroond is. De winnaar van zoveel, vorig jaar nog denderend als een Leopard-tank over de kasseien in Vlaanderen en Frankrijk, gaat winnen. Hij verscheurt iedereen. Ik wil het! Iedereen wil het! En als hij het niet is dan moet het een andere held winnen. Wegpoetsen die Nuyens! Parijs Roubaix moet gewonnen worden door een soldaat, een krijger van het eerste uur. Tom Boonen of, op z’n oude dag, George Hincapie. Maar dan moet zijn stuur niet breken. Ongelofelijk.

Winnaar: George Hincapie

Bas Van Eijk

Bas Van Eijk

Bas van Eijk werkt thuis en ziet daarom alles van de Tour. En de rest van de wielerkalender. Werkt soms vanaf de Wahoo Kickr in Zwift.
Bas Van Eijk

Related Post

2 Comments

  1. Frankheinen 10/04/2011 at 10:16 - Reply

    Nuyens doet dus niet mee, maar er zal ook wel voor Boonen gesupporterd worden zeker?

  2. Tom R. 10/04/2011 at 17:18 - Reply

    DNF Andrey Amador Bakkazakova (CRc) Movistar Team

    Jammer.

Geef een reactie